Praha a její organizace v rámci akce Milostivé léto nabízí tisícům dlužníků možnost dostat se z exekucí  

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Tisíce lidí, kteří se dostali do exekucí kvůli nesplaceným poplatkům, pokutám či nájmům vůči pražskému magistrátu, jeho městským organizacím či městským částem, mají nyní jedinečnou příležitost zaplatit mnohem menší dluh díky tzv. Milostivému létu. Akce začala 28. října 2021 a Praha kvůli tomu zavedla i bezplatnou infolinku.

„Milostivé léto představuje obrovskou šanci pro mnoho dlužníků na nový začátek bez dluhů. Řada z nich se totiž nedokáže vymanit z dluhové pasti, protože původně dlužná částka narostla kvůli nemravně vysokému příslušenství a nákladům exekuce na mnohonásobek. Proto velmi vítám zákon schválený v Parlamentu a za Prahu chceme udělat vše pro to, aby se o této šanci dozvědělo co nejvíce lidí, kterých se to týká. Ve spolupráci s Člověkem v tísni a pražským zastupitelem a poslancem Patrikem Nacherem spouštíme rozsáhlou informační akci,“ říká radní pro oblast legislativy Hana Kordová Marvanová.

Milostivé léto má pomoci lidem dostat se z exekucí nejen vůči státu, ale i krajům a obcím. Týká se to tedy i pražského magistrátu a městských částí a organizací.

Dlužníkům stačí zaplatit pouze jistinu dluhu, tedy původní nezaplacenou částku, a poplatek exekutorovi. Naopak už není nutné hradit veškeré sankce, úroky z prodlení, penále a další náklady, které se nastřádaly k dluhu a z několika stokorun se mohly vyšplhat až na desítky tisíc korun. Ty budou v rámci Milostivého léta odpuštěny, takže se výsledný dluh výrazně sníží.