Praha dá milion za studii na inovační vouchery

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: profimedia.cz

Hlavní město si nechá za skoro milion korun vymyslet něco, co jinde už dávno funguje. Podporu spolupráce vědeckých institucí a konkrétních firem prostřednictvím dotací na vývoj inovativního produktu či služby například již počtvrté letos pořádá Brno. Praha se však nejprve rozhodla zadat studii s předpokládanou hodnotou 960 tisíc korun. Zájemci se magistrátu mohou přihlašovat ještě dva týdny.

„Praha zadává studii právě proto, aby získala kvalitní podklady pro rozhodnutí o voucherech a možnosti jejich uplatnění,“ vysvětluje mluvčí magistrátu Tereza Králová.

Že se také česká metropole přidá k dalším městům a krajům nabízejícím inovační vouchery, ohlásil primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) už koncem června: „Zavedeme inovační vouchery, tedy určitou formu finanční podpory podnikání a inovací.“

Přebrat například rovnou systém z jiného města či kraje však magistrát nechce. „Považujeme je za zajímavý nástroj, který bychom rádi využili, nepochybně se inspirujeme také zkušenostmi dalších měst v České republice včetně Brna, ale s dalšími konkrétními informacemi musíme počkat, až nám studie poskytne více kvalifikovaných podkladů pro rozhodnutí,“ vysvětlil Svoboda.

Cena za studii pro Prahu představuje více než poloviční částku, kterou do samotných inovačních voucherů investoval Karlovarský kraj, asi čtvrtinu částky, kterou vyčlenil Zlínský kraj či Brno.

V hlavním městě půjde do podpory sepětí vědy a podnikání řádově větší částka, mluví se dokonce až o 30 milionech. Jednotlivá podpora by mohla být 200 tisíc korun na projekt. V Brně se soutěží o částku do 100 tisíc korun. Hodně ale bude záležet na možnostech financování pražského projektu z evropských peněz.

Za vzrůstající popularitou inovačních voucherů v Česku je především rychlé a relativně nenáročné převedení evropských peněz na podporu vědy a podnikání. Za vouchery jsou i brzo vidět konkrétní výsledky. V Brně tamní vědci například díky podpoře už vyvinuli lepší střešní tašky, zjednodušili těžbu dřeva nebo vylepšili recyklaci odpadů na stavební materiál.