Praha dostane další kamery a radary. Dohled se zpřísní

Kamerový systém

Kamerový systém Zdroj: Blesk:Michal Israel Volf

Dispečink společnosti Technologie hlavního města Prahy
Dispečink společnosti Technologie hlavního města Prahy
Dispečink společnosti Technologie hlavního města Prahy
4
Fotogalerie

Městský kamerový systém české metropole se letos znovu rozroste. V pražských ulicích přibude jedenáct bezpečnostních kamer, metropole do vylepšení bezpečnostního systému investuje až dvacet milionů korun. Nové přístroje budou Pražany monitorovat v páté, osmé, desáté, jedenácté a osmnácté městské části. Dalších deset kamer přibude příští rok.

V celém systému je teď zapojeno 4765 kamer města, Dopravního podniku, technické správy komunikací, správy služeb, městské policie a městských částí. Loni byly na 1190 stanovištích, předloni na 1163 a o rok dříve na 1131 místech. „Vybraní uživatelé na monitorovacích pracovištích v nadstavbovém mapovém softwaru mají k dispozici 1190 obrazů z kamer,“ sdělil magistrátní mluvčí Vít Hofman. „Ostatní složky či městské části si zajišťují vlastní výstavbu kamer a na základě jejich žádosti je obraz do nadstavbového softwaru integrován,“ vysvětluje.

Kamery by výhledově mohly využívat automatické rozpoznávání obličejů. Magistrát koncem loňského roku požádal o aktivaci této funkce vedení pražské policie, jak informoval server iRozhlas.cz. Hlavní město proto požádalo o stanovisko Úřad pro ochranu osobních údajů.

V ulicích přibudou i radary, které informují o rychlosti jízdy a varují před překročením maximální povolené rychlosti. „Přibývají další radary, které instalují městské části a nejsou ve správě TSK,“ uvádí mluvčí TSK Barbora Lišková. Proto také není znám přesný počet nově instalovaných zařízení. Příbytek by ale mohl být podobný jako loni, kdy Praha instalovala radary v patnácti dalších lokalitách. Provozovala je tak na 98 místech.

Instalace nových radarů pro měření rychlosti se řidiči obávat nemusejí. Rozšíření počtu těchto zařízení se zatím neplánuje.