Praha má schválený rozpočet, nelíbil se opozici ani občanským sdružením

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: ctk

Pražští zastupitelé dnes schválili rozpočet hlavního města na příští rok. Počítá s výdaji 44,3 miliardy korun a příjmy 35,7 miliardy korun. Projednávání se občas neslo v bouřlivém duchu, rozpočet se nelíbil opozici ani některým občanským sdružením.

Na investice v roce 2013 Praha vyčlenila 9,28 miliardy korun, největší část z toho pak padne na výstavbu tunelu Blanka. Na běžný chod města politici určili částku 35,74 miliardy korun, z níž největší díl poputuje na dopravu, celkem 13,6 miliardy korun. „Kouzlíme s tím, co je možné,“ uvedl radní pro dopravu Josef Nosek a posteskl si, že je doprava podfinancovaná.

Zkrátka v roce 2013 nepřijde dopravní podnik, od Prahy získá na provoz o 359 milionů korun více než letos, celkem 10,6 miliardy korun. Výkony dopravního podniku, tedy to, kolik kilometrů najedou vozy MHD, by se přitom měly v příštím roce snížit. V dotaci nejsou zahrnuty peníze na obnovu vozového parku a investice dopravního podniku.

Také ze sumy na kapitálové výdaje je nejvíce, a to 6,38 miliardy korun, vyhrazeno v kapitole doprava. Například na výstavbu severozápadní části vnitřního okruhu, jehož součástí je tunelový komplex Blanka, a připojení Strahovského tunelu, dá město zhruba 5,1 miliardy korun.

Účastníci slavnostního ukončení ražby tubusů si prohlížejí pražský tunel Blanka, odkud dělníci 5. září vyvezli poslední kubík vytěžené zeminy.Účastníci slavnostního ukončení ražby tubusů si prohlížejí pražský tunel Blanka, odkud dělníci 5. září vyvezli poslední kubík vytěžené zeminy. | ctk

Město plánuje v příštím roce investovat rovněž 199,9 milionu korun na dokončení protipovodňových opatření, 40 milionů na oživení náplavek, 41 milionů na rekonstrukci Průmyslového paláce a 130 milionů na doplacení plaveckého areálu Šutka, který by měl být do konce letošního roku otevřen. 

Rozpočet dále počítá s částkou 25 milionů na cyklostezky, 22 milionů na investice do infrastruktury botanické zahrady, s 20 miliony na protihluková opatření na Spořilovské, se 150 miliony na přestavbu ústřední čistírny odpadních vod a 50 miliony na dopravní terminál na Veleslavíně. Do rozpočtu také metropole převedla asi 1,6 miliardy korun z nevyčerpaných prostředků z letošního roku.

Žádné prostředky nejsou v rozpočtu na přípravu metra D či pěší dopravu, což někteří vystupující kritizovali. Primátor Bohuslav Svoboda řekl, že peníze na metro D se možná najdou v průběhu roku.

:

„Musíme si udržet úroveň, na kterou jsem se dostali,“ uvedl Svoboda. Opoziční zastupitelka za KSČM Marta Semelová kritizovala, že nejsou opoziční zastupitelé zapojeni do přípravy rozpočtu. „Požadovali jsme to už loni, ale nedošlo k tomu,“ podotkla. Proto podle ní nemohla KSČM pro současný rozpočet hlasovat.