Prahou za 10 let otřáslo 13 větších výbuchů. Zemřeli čtyři lidé, přes 50 bylo zraněno

Výbuch v pražské Divadelní ulici

Výbuch v pražské Divadelní ulici Zdroj: ctk

Dnešní výbuch v centru Prahy u Smetanova nábřeží patří za posledních deset v hlavním městě z hlediska rozsahu k těm nejhorším. V metropoli se za uvedené období stalo 13 podobných neštěstí se zraněnými lidmi. Nejčastěji se na nich podílel právě plyn.

Neštěstí se v tomto směru vyhnula rokům 2007 a 2009, naopak dvě události se staly v letech 2005, 2006 a 2008. Následkem výbuchů zemřeli čtyři lidé a včetně dnešního bylo zraněno nejméně 57 lidí. Účet z dnešní události není uzavřen a jedná se zatím o odhady záchranářů a hasičů.

Výběr výbuchů v Praze se zraněními v posledních deseti letech

1. srpna 2003 - Výbuch plynu v rodinném domě v Praze 10 těžce poranil staršího muže, který skončil na popáleninové klinice vinohradské nemocnice. Plyn unikl z přípojky vedoucí k domu, která se rekonstruovala.

6. prosince 2004 - Ve sklepě domu v Ruské ulici v Praze 10 vybuchl plyn. Exploze zbořila příčky v suterénu a lehce zranila muže, který pracoval na opravě rozvodů plynu a svou nedbalostí neštěstí způsobil.

10. března 2005 - V jednom z bytů v panelovém domě v Praze 4 explodovala nejspíše munice. Výbuch zranil osmadvacetiletého muže, který přišel o část ruky a byl popálen.

21. října 2005 - V rodinném domě v Náhorní ulici v Praze 8 vybuchl plyn, lehké zranění utrpěl osmaosmdesátiletý muž. Příčinou výbuchu, který inicioval zraněný muž, byla netěsnost plynového potrubí.

8. února 2006 - Při výbuchu plynu v restauraci U Arbesa v přízemí obytného domu v Preslově ulici v Praze 5 zemřeli dva muži, čtyři lidé utrpěli zranění. Za výbuchem byly nevhodně položené vodiče - porušený elektrický kabel se dostal do bezprostřední blízkosti plynového potrubí, které propálil. Z něj začal unikat plyn, který následně explodoval.

25. srpna 2006 - Dva lidské životy si vyžádal výbuch v domě v Pelhřimovské ulici v Praze 4. Podle hasičů explodovaly výpary automobilového benzinu

30. ledna 2008 - Výbuch zemního plynu v Popovické ulici v Praze 10 poškodil dva domy. Jeden muž byl při neštěstí popálen. Příčinou exploze byla podle hasičů netěsnost rozvodu plynu u karmy v jednom z bytů.

24. února 2008 - V panelovém domě v pražských Kobylisích explodoval plyn z montážní pěny, kterou jeden z nájemníků používal při opravě. Výbuch zničil tři byty, osmapadesátiletý původce neštěstí skončil s popáleninami v nemocnici.

25. února 2010 - V domě v Sokolovské ulici v pražské Libni vybuchl plyn. Tři lidé byli zraněni, z toho jeden těžce. Podle hasičů explodoval plyn u plynoměru ve třetím patře pětipodlažního domu.

11. července 2011 - V Hostivaři vybuchla v jednom bytě zřejmě propanbutanová láhev, která byla podle policie používaná pro výrobu drog. Zraněn byl čtyřicetiletý cizinec, kterého policie následně zadržela.

11. října 2011 - V domě v Kubelíkově ulici v Praze 3 vybuchl zbytkový plyn při svařování potrubí. Asi čtyřicetiletý muž byl zraněn, utrpěl popáleniny druhého stupně na horní části těla.

14. září 2012 - V Evropské ulici v Praze 6 explodovala v panelovém domě munice, tři lidé byli zraněni. Policie poté našla v jednom z bytů výbušniny, nebezpečné látky a pyrotechniku.

29. dubna 2013 - Domem v centru Prahy u Smetanova nábřeží otřásl silný výbuch. Na místě je podle záchranářů asi 40 zraněných. Hlavní vyšetřovací verzí je, že výbuch způsobil plyn.