Pražská TOP 09 dumá, jak se zbavit Svobody

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: profimedia.cz

Jednání o nové vládě nad hlavním městem skončilo, snaha pražské TOP 09, ČSSD a části ODS o úplné odstranění exprimátora Bohuslava Svobody z komunální politiky však pokračuje. Zákulisním hráčům nyní pomohl pád Petra Nečase.

I když byl Svoboda z postu primátora odvolán, vzhledem ke své oblibě u veřejnosti stále představuje nebezpečnou konkurenci. K TOP 09 a ČSSD se přimkla část ODS, která si Svobodu nepřeje jako šéfa regionální buňky. To znamená, že ho nechce ani na kandidátce v příštích volbách do zastupitelstva metropole. Přitom záměry Svobody jsou zcela opačné. Usiluje o to, aby podobně jako v roce 2010 kandidátku modrých vedl.

„V jedné restauraci v centru Prahy se nedávno sešli zástupci všech tří stran. Politici TOP 09 se tam snažili získat dostatečně silnou podporu k tomu, aby byl Svoboda pokud možno absolutně neviditelný. Všechny tři strany semknula snaha o jeho odstranění z politiky,“ řekl vlivný zastupitel. Připomněl, že při nedávných povodních Svoboda jako první zaútočil na zastupujícího primátora Tomáše Hudečka za TOP 09 a vytkl mu selhání při stavbě zábran.

Za TOP 09 se měli utajované schůzky zúčastnit Jiří Vávra a Pavel Richter, za ČSSD Petr Hulínský a Miroslav Poche a za ODS Pavel Hurda a Ondřej Pecha. Richter dnes nebral telefon a nereagoval ani na sms. Poche si podle svých slov nedovede představit, jak by jednal s Hurdou. „Už dlouho s ním válčím na Praze 3. Kromě toho řeším úplně jiné věci než je bývalý primátor,“ konstatoval šéf klubu zastupitelů sociální demokracie a jeden z klíčových vyjednavačů o nové pražské radě.

Povodně prohloubily chaos

Právě kvůli chybám, které rada složená z TOP 09 udělala během záplav, se potřeba politické likvidace Svobody ukazuje ještě naléhavěji. Navíc se prohloubil chaos ve vedení města. To se už od květnového odvolání primátora přestalo věnovat klíčovým projektům jako je dostavba tunelu Blanka a trasy metra A, kde EU ukrojila z plánovaného rozpočtu 3,7 miliardy korun, nebo splácení tramvají. Ohrožen je i každodenní chod metropole, zanedlouho vyprší smlouvy s Pražskými službami či firmou Eltodo, tendry se vypisují na poslední chvíli. Všechny tyto skutečnosti dávají Svobodovi další prostor ke kritice.

Přitom je otázka, zda jednobarevná rada složená z TOP 09 tyto navršené problémy vůbec zvládne, a kolik bodů u voličů získá sociální demokracie, která bude vítězi minulých pražských voleb krýt v zastupitelstvu záda. Obě strany zdůrazňují, že neuzavřely koalici. ČSSD tvrdí, že nadále zůstává opozičním uskupením.