Pražská Trojkoalice odmítla širokou koalici s ANO a ČSSD

Petr Štěpánek

Petr Štěpánek Zdroj: CTK

Pražská Trojkoalice, kterou tvoří lidovci, Strana zelených a STAN, nevyužije nabídku ANO a ČSSD na jednání o široké koalici v hlavním městě. Připojila se tak k TOP 09 a ODS. Chtějí pokračovat v přípravě menšinové koalice.

Pětice stran v čele s TOP 09 v úterý po poledni jednohlasně oznámila, že od ledna by v metropoli mohla vládnout menšinová koalice s podporou ODS. TOP 09, ODS, Trojkoalice, nezávislí a piráti by měli v pětašedesátičlenném zastupitelstvu 35 hlasů. Dosud vládnoucí ANO a ČSSD, kterým hrozí odchod do opozice, v reakci na to vyzvaly TOP 09, ODS a Trojkoalici k jednání o široké koalici.

„Klub Trojkoalice odmítl vstup do koalice pěti volebních stran a dále pokračuje v projektu koalice demokratických stran s podporou 35 zastupitelů,“ řekl předseda zastupitelského klubu Petr Štěpánek (Trojkoalice/SZ).

Podobně už ve středu reagovala i TOP 09 a ODS. „Výzvu ANO a ČSSD ani nepovažuji za nabídku, takže se nemám ani k čemu vyjadřovat,“ řekla předsedkyně zastupitelů za ODS Alexandra Udženija. Podle ní ANO a ČSSD jednají ve strachu o křesla v radě.

Po loňských volbách vládla v Praze koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice s nejtěsnější většinou 33 hlasů. Skončila poté, co byli v říjnu odvoláni čtyři z 11 radních.