Pražské louky budou spásat za 627 tisíc ovce a kozy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Chráněné pražské přírodní lokality, do kterých nemůže zajíždět technika, budou spásat dvě stáda ovcí a koz. Hlavní město zaplatí za sezonu chovateli Antonínu Zemanovi 627 tisíc korun. Do výběrového řízení se původně přihlásilo pět zájemců.

Tendr na dvě stáda město uspořádalo na přelomu března a dubna. Podle mluvčí magistrátu Terezy Králové jde již o 13. sezonu. „Na území hlavního města se nachází 90 zvláště chráněných území, část těchto území tvoří louky, skalní stepi, nebo některé sady. Především travní porosty skalních stepí byly v dřívějších dobách pravidelně udržovány pastvou,“ uvedla mluvčí.

Letos se budou dvě stáda ovcí a koz, každé o minimálně 40 kusech, od konce dubna postupně přemisťovat například ze Salabky, Havránky, Baby, Podbabských skal do Dolní Šárky na Vidouli a k Radotínským skalám. „V těchto dnech jsou k vidění na loukách nad soutěskou Džbán v přírodní rezervaci Divoká Šárka a na svazích Butovického hradiště v přírodní rezervaci Prokopské údolí,“ sdělila Králová.

Společenstva chráněných a vzácných rostlin jsou podle mluvčí na pastvu vázána, a díky pastvě se je daří podle mluvčí i nadále udržovat. Obě stáda doprovází po celou dobu pasáček a jsou navíc obvykle umístěna v elektrickém ohradníku.

:

Reportáž: Veřejné sítě nepotřebujeme, říkají trosečníci ze zelených ostrovů