Pražský primátor Svoboda zatím drtí Janečka

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: profimedia.cz

Primátor Bohuslav Svoboda zatím v souboji o post šéfa pražské organizace ODS drtivě vede nad bývalým radním hlavního města Jiřím Janečkem. Zatímco Svoboda až do včerejšího večera získal od oblastních sněmů strany celkem devět nominací, Janeček jen jednu. Zda se ale Svobodovi podaří dokončit loňský převrat a donutit představitele bývalé éry vedení města k odchodu i z regionální buňky, není vůbec jisté.

O nominacích budou ještě dnes hlasovat čtyři sněmy, přičemž například Praha 4 už ústy svého starosty Pavla Horálka oznámila, že primátora v jeho kandidatuře nepochybně podpoří. Kromě čtvrtého obvodu budou o nominantech jednat ještě Praha 6, 7 a 15. O tom, kdo nakonec stane v čele pražské ODS, ale nakonec rozhodnou až delegáti regionálního sněmu strany, který se koná příští pondělí.

Podle všeho se zdá, že Svoboda souboj s Janečkem vyhraje. Otázka ale je, zda delegáti odsouhlasí i odchod čtyř stávajících místopředsedů, z nichž se ke Svobodovu křídlu hlásí jen Josef Nosek. Ostatní tři — Rudolf Blažek, Pavel Klega a Tomáš Chalupa — patří k opačnému táboru. Třeba Blažek už dal jasně najevo, že Svobodovu výzvu, aby stávající místopředsedové odešli, nemíní ani omylem respektovat. Místopředsedům totiž podle stranických stanov končí mandát až v prosinci.

Odhadovat výsledek pondělního sněmu si zatím nikdo netroufá. Obě znepřátelená křídla jsou údajně stejně silná. Nyní se má v zákulisí hrát zhruba o třetinu ze stovky delegátů, která ještě není rozhodnuta. Navzdory tomu sbírají nominace i kandidáti na místopředsedy. Třeba oblastní sněm Prahy 10, který na post šéfa buňky nikoho nenominoval, vyslovil podporu Horálkovi, poslankyni Janě Černochové (oba nominováni na posty řadových místopředsedů) a Zdeňku Zajíčkovi, který se dočkal už šesté nominace na post prvního místopředsedy.

Zajíčka do této funkce na oblastním sněmu zvolila i Praha 3. Nominace na řadového místopředsedu se dočkal také Horálek, Tomáš Portlík, Josef Nosek a Ondřej Pecha. Praha 8 na první místopředsednický post nominovala Ondřeje Grose.

Svou kandidaturu Svoboda oficiálně ohlásil minulý týden a všech 15 oblastí pražské ODS zároveň vyzval k obměně dosavadních místopředsedů. Dosavadní šéf pražské ODS Boris Šťastný už na začátku prosince oznámil, že svou funkci k 30. lednu složí. Rozhodl se tak poté, co se Svoboda bez jeho vědomí dohodl na koalici s TOP 09 v pražském zastupitelstvu.