Pražští zastupitelé Richter a Šťastný rezignovali

Starosta Prahy 10 Milan Richter

Starosta Prahy 10 Milan Richter Zdroj: Euro Martin Pinkas

Předseda sněmovního zdravotnického výboru a poslanec Boris Šťastný rezignoval na post pražského zastupitele, mandát chce složit večer po jednání zastupitelstva. Nechce být spojován s kroky současného vedení metropole, které ostře zkritizoval. Vyjmenoval plánovanou transformaci nemocnic, absenci Metropolitního územního plánu a upozornil na rostoucí dluhy města. Nechyběl ani tunel Blanka. Krátce po Šťastném rezignoval i další zastupitel za ODS - starosta Prahy 10 Milan Richter.

Také Richter svůj odchod zdůvodnil nespokojeností s prací koalice. Šťastný sdělil, že ODS před volbami vytáhl z popela, uhájil pro stranu primátorské křeslo a určil primátora Bohuslava Svobodu za lídra. „Udělal jsem to bez nároku na jakékoliv křeslo, jakoukoliv pozici. To, čeho jsme teď svědky, jsem voličům nesliboval, sliboval jsem transparentnost,“ uvedl Šťastný, který se označil za disidenta ODS.

Dodal, že nechce být spojován s čímkoliv ze současné doby. Převod Thomayerovy nemocnici, Nemocnice Na Bulovce, podolské porodnice a psychiatrické léčebny v Bohnicích je podle Šťastného nesystémový a nahrává developerům. V městských firmách panuje podle něj naprostý chaos.

„Vidím obrovskou míru nekompetentnosti a odmítám za to nést osobní a politickou zodpovědnost,“ dodal. Primátorova asistenta Marka Hanče přirovnal k podnikateli a lobbistovi Romanu Janouškovi z dob za bývalého primátora Pavla Béma. „Nebudu se účastnit jeho éry,“ sdělil Šťastný.

Zkritizoval také současný stav v městské policii. „Když se konečně zbavila Bémových hummerů, nový primátor nechá nakoupit stříbrné cihly za cenu zlatých,“ rýpnul si Šťastný. Obvinění radních a primátora v kauze Opencard je podle něj už jen špička ledovce. V ODS panuje podle Šťastného guerillová válka, kde jde o moc a posty. „Atmosféra houstne,“ poznamenal.

Na Šťastného projev zareagovala bezprostředně radní Aleksandra Udženija (ODS) . „Už dlouho jsem neslyšela větší snůšku populismu a lží, zamyslete se nad sebou,“ kontrovala.

Do současného vedení radnice se pustil i Milan Richter, hlavní město je podle něj druhým největším zadavatelem zakázek bez výběrového řízení. „Děje se tady mnoho nestandardních věcí a já už nebudu mlčet. Nejsem schopen vysvětlovat kroky radnice,“ sdělil Richter. Svůj odchod nespojuje s krizí v pražské ODS. „Zůstávám jako řadový člen ODS a starosta Prahy 10,“ sdělil serveru E15.cz Richter.

Odejít z postu pražského zastupitele se dnes rozhodl během jednání. „Nechci poškozovat ODS a neumím být opozicí v koalici,“ uvedl Richter. Dodal, že se teď cítí svobodnější. Šťastného v zastupitelstvu nahradí místostarosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík (ODS). Richtera jeho bývalý asistent Ivan Vinš (ODS). 

: