PŘEHLEDNĚ: Komu od ledna vzrostou výplatnice a jak se mění důchody

V roce 2021 si polepší zaměstnanci i senioři.

V roce 2021 si polepší zaměstnanci i senioři. Zdroj: Michael Tomeš

Od prvního ledna 2021 platí řada změn, která upravuje výši mezd, platů a důchodů.

Konec superhrubé mzdy. Zaměstnancům se od letošního roku po 13 letech přestanou zdaňovat jejich příjmy jako takzvaná superhrubá mzda. Ta fungovala od roku 2008.

Základem daně z příjmů zaměstnanců byla hrubá mzda navýšená o odvody zaměstnavatele na povinné pojistné, ale se sazbou 15 procent. Nově bude základem pouze hrubá mzda se sazbou 15 procent a příjmy zhruba nad 141 tisíc korun měsíčně budou podléhat sazbě 23 procent.

Vyšší daňová sleva. Daňovým poplatníkům se také zvýší jejich daňová sleva o tři tisíce korun ročně na 27 840 korun. V příštím roce se zvýší o další tři tisíce korun.

Vyšší minimální a zaručená mzda. Minimální mzda se ode dneška zvyšuje o 600 korun na 15 200 korun. Současně se zvedá i zaručená mzda, která se vyplácí v osmi stupních podle odbornosti, odpovědnosti a složitosti práce. Pohybuje se od minimální mzdy do jejího dvojnásobku. 

Nárůst platů ve veřejné sféře. Zdravotníkům a v sociálních službách vzrostou o deset procent, učitelům o čtyři procenta. 

Zvyšování důchodů. Starobní, invalidní a pozůstalostní penze se ode dneška zvyšují. Všichni důchodci a důchodkyně dostanou 60 korun navíc a k tomu se jim o 7,1 procenta zvedá zásluhová část jejich důchodu. Průměrný starobní důchod tak roste celkem o 839 korun.

Navýšení penzí nařizuje vládě zákon. Podle něj se mají důchody zvyšovat pravidelně vždy od ledna o růst cen a polovinu růstu reálných mezd. Kabinet tentokrát upravuje penze přesně podle zákonných pravidel.