Při požáru továrny v Turnově zemřel člověk, pět se zranilo

Hasiči, ilustrační foto

Hasiči, ilustrační foto Zdroj: ctk

Jeden člověk přišel o život při požáru a výbuších v továrně AGBA v Turnově. Obětí je žena, která byla od začátku zásahu pohřešovaná. V provozu firmy, jež vyrábí autodoplňky, včetně provozních kapalin, bylo nejméně pět lidí zraněno, z toho dva velmi vážně. Mají popáleniny, zasažené jsou i dýchací cesty.

Požár v objektu o rozměrech 50 krát 60 metrů byl nahlášen po půl osmé ráno. Hasičům se ho zatím nepodařilo lokalizovat. „Do vody přidáváme pěnidlo, abychom zlepšili její účinky,“ uvedla krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. Na místě mají hasiči 15 jednotek a 27 kusů speciální techniky. Hasiči v ovzduší nenaměřili žádné jedovaté látky. „Nicméně při každém požáru se uvolňuje řada škodlivin, proto jsme doporučili obyvatelům v okolí nevycházet a nevětrat,“ uvedla Štrauchová.

Záchranná služba má na místě dva vrtulníky a pět pozemních posádek, další vrtulník přijel na pomoc z Hradce Králové. „Zranění mají popáleniny v obličeji,“ uvedl vedoucí operačního střediska záchranné služby v Liberci Matějíčka. Jednoho člověka podle něj záchranáři museli na místě resuscitovat. Dva zraněné přepravili zdravotníci do Prahy na vinohradské popáleninové centrum a jednoho na traumacentrum liberecké nemocnice. „Dva jsme ošetřili na místě,“ dodal Matějíčka.

Hoří v továrně v průmyslovém areálu Vesecko, kde firma AGBA vyrábí lékárničky pro auta, autokosmetika, provozní kapaliny a další autodoplňky. Požár vznikl po půl osmé, podle dostupných informací hoří plnírny technických plynů. Z budovy se valí hustý dým.

Evakuace nebude

„Zatím není žádné opatření. Obyvatele ale informujeme našim mobilním systémem, který máme hlavně kvůli povodním,“ uvedl starosta Turnova Tomáš Hocke. Podle informací z krizového řízení turnovské radnice hasiči na místě nenaměřili žádné nebezpečné látky. „Kouř jde na druhou stranu města, a není proto důvod k žádným obavám ani evakuaci,“ uvedla mluvčí radnice Klára Preislerová.

Společník firmy AGBA Jan Holas ČTK dnes řekl, že neví, co bylo příčinou požáru. Věc podle něj vyšetřuje policie a hasiči a zatím není žádný svědek, který by mohl říci, co se v továrně stalo.