Primátorem Frýdku-Místku bude stíhaný Pobucký, vzniká nová koalice

Michal Pobucký

Michal Pobucký Zdroj: CTK

Primátorskou funkci ve Frýdku-Místku získal někdejší primátor Michal Pobucký (ČSSD). Hlasovali pro něj zastupitelé sociální demokracie, hnutí Naše Město F-M, lidovci i komunisté. Jediným protikandidátem byl dosavadní primátor Radim Vrbata z hnutí ANO, který byl krátce před volbou odvolán z funkce. Ve městě se v lednu rozpadla koalice ČSSD a ANO.

Pobucký uvedl, že na spolupráci se nyní dohodly ČSSD, KDU-ČSL a hnutí Naše Město F-M. Dohromady mají ale jen 21 hlasů z 43. K volbě primátora Pobuckému pomohli komunisté. Pro Pobuckého hlasovalo 26 ze 43 zastupitelů, 15 bylo proti, jeden se zdržel a jeden nehlasoval.

Nový primátor byl zvolen hlasy 11 sociálních demokratů, odmítla jej podpořit pouze radní Eva Richtrová. Získal hlasy všech šesti zastupitelů z hnutí Naše Město F-M a všech čtyř lidovců, podpořilo jej také pět z šesti komunistů. Po volbě primátora zastupitelé postupně odvolali všechny zástupce ANO v radě a schválili i odvolání Richtrové.

Novým náměstkem primátora se stal Jiří Kajzar (Naše Město F-M) a náměstky nadále zůstali Karel Deutscher a Pavel Machala (ČSSD). Novými radními byli zvoleni Marek Šimoňák a Silvie Schäferová (Naše Město F-M) a Tomáš Zbranek (ČSSD), ve funkci radního zůstal Jiří Zaoral (ČSSD). ANO se na konci pátečního jednání pokusilo odvolat nově zvolené vedení, nebylo však úspěšné.

Za pomoci komunistů

Volba radních z ČSSD a hnutí Naše Město F-M prošla i s pomocí komunistů. Když ale byli do rady navrhováni zástupci lidovců, právě hlasy komunistů k jejich zvolení chyběly. Do rady se tak nikdo z lidovců nedostal. Lídr KSČM Ivan Vrba řekl, že s lidovci osobní problém nemají, ale připomněl, že KDU-ČSL už na počátku koaličních vyjednávání deklarovala, že nikdy nepodpoří komunisty.

Pobucký řekl, že snahou sociálních demokratů bude sestavit koalici. „Našim cílem je vytvořit stabilní většinovou koalici, pokud se to podaří, budu rád. Pokud ne, budeme hledat jiné varianty,“ konstatoval. Podle primátora bude rovněž cílem doplnit radu města o další členy tak, aby její počet byl vyšší než nynějších osm lidí.

Odvolaný primátor Vrbata rovněž tvrdí, že snahou ANO bude dále jednat o vzniku možné koalice, protože některá uskupení v zastupitelstvu popřela svá dřívější prohlášení o tom, s kým jsou ochotna spolupracovat. „Bylo to sestaveno na tom, že se porušila všechna usnesení,“ uvedl Vrbata, který vývoj situace považuje za absurdní. „Uděláme všechno proto, aby hnutí ANO bylo ve vedení města,“ podotkl Vrbata.

Spor o blaho lidí

Původní koaliční smlouvu ČSSD a ANO vypověděli sociální demokraté s tím, že hnutí ANO nejde o blaho lidí, ale jen některých jeho členů. Hnutí ANO zase tvrdilo, že sociální demokraté od počátku zneužívali jeho důvěry a nedostatku zkušeností.

V zastupitelstvu města zasedá několik trestně stíhaných zastupitelů, které policie obvinila například ze zneužití pravomoci úřední osoby. Patří mezi ně právě Pobucký nebo bývalá senátorka Richtrová.

Podzimní volby loni vyhrálo hnutí ANO, které se původně domluvilo na spolupráci s lidovci a uskupením Naše město F-M. Nakonec ale podepsalo koaliční dohodu s ČSSD. ANO získalo v zastupitelstvu 15 mandátů. ČSSD má 12 křesel, po šesti mají KSČM a Naše město F-M a čtyři zástupce lidovci.