Přítomnost Nikulina v Česku bylo velké bezpečnostní riziko, řekl Pelikán

Robert Pelikán

Robert Pelikán Zdroj: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Přítomnost údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina v Česku bylo velké bezpečnostní riziko. Zdálo se, že je tu zájem, aby vydání do Spojených států bylo zmařeno. V rozhovoru pro server iRozhlas.cz to řekl ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO). Česká policie zadržela Nikulina předloni v říjnu na základě amerického zatykače. O jeho vydání ale usilovalo také Rusko. Kvůli podezření z rozsáhlých kybernetických útoků na sociální sítě a počítačové systémy vydala Česká republika Nikulina minulý týden do USA.

Vydat Nikulina do USA byl ministr rozhodnut již několik týdnů. Čekal, až budou splněny odkladové podmínky. "Jednak na rozhodnutí Ústavního soudu, jednak na rozhodnutí městského soudu o správní žalobě. Tam zákon stanoví, že musím čekat na rozhodnutí o správní žalobě," uvedl Pelikán v rozhovoru pro server iRozhlas.cz. U kasační stížnosti to zákon takto nestanoví, dodal.

Česká justice rozhodla, že vydání Nikulina je přípustné jak do USA, tak do Ruska. Jeho stížnost ústavní soudci neveřejně odmítli minulý týden. Pelikán pak rozhodl o vydání do USA, kam údajný hacker odletěl v noci na pátek. "Skutečně jsem čekal, až budou splněny odkladné podmínky, které tam byly. Pak už nebyl důvod to dále protahovat," dodal. Už dříve uvedl, že žádost USA o vydání Nikulina byla důvodnější než ta ruská.

Pelikán podle svých slov své stanovisko nekonzultoval s někým z vedení ANO. "To byla skutečně moje pravomoc a moje zodpovědnost. Zároveň jsem věděl, jaké stanovisko k tomu má premiér i ministr zahraničí. To je logické," řekl serveru.