Příznivci výtvarníka Týce přelepují panáčkům na semaforech hlavy

Červený panáček na semaforu dočasně přišel o hlavu – jde o vyjádření veřejné podpory vězněnému umělci Romanu Týcovi

Červený panáček na semaforu dočasně přišel o hlavu – jde o vyjádření veřejné podpory vězněnému umělci Romanu Týcovi Zdroj: ctk

Příznivci výtvarníka Romana Týce začali přelepovat panáčkům na semaforech u přechodů pro chodce hlavy. Akcí s názvem Panáčci ztrácí hlavu za Týce, která se šíří spontánně v ulicích i na sociální síti, chtějí její účastníci vyjádřit solidaritu s vězněným umělcem. Týc, vlastním jménem David Hons, nastoupil v pátek do vězení za to, že odmítl zaplatit pokutu nařízenou soudem za výměnu skel u pražských semaforů, což bylo jedno z jeho uměleckých děl ve veřejném prostoru.

„Dokud bude Roman Týc ve vězení za panáčky, budeme jim přelepovat hlavy jako projev solidarity a řízené občanské neposlušnosti,“ stojí na stránkách věnovaných akci na sociální síti Facebook.

Bezhlavé zelené a červené postavičky jsou už k vidět na semaforech v Praze, například na Újezdě, na Karlově náměstí, kolem Tančícího domu nebo u Karlova mostu. Jde většinou o místa, která svými změněnými postavičkami ozdobil před časem i Týc.

Kromě hlavního města se k akci přidali lidé například v Českých Budějovicích, Brně či Olomouci. Happening se prý začal šířit i do zahraničí, podle informací ze sociálních sítí například do Ruska a Francie.

„Vlastně se ani úplně neví, kdo to začal dělat. Spojnicí pro všechny je spíš samotný program. Lidi to baví, chytlo se to samo od sebe,“ řekl dnes člen výtvarné skupiny Ztohoven vystupující pod jménem Jan Tar.

Na podporu Týce chystají jeho příznivci další akce. Měly by se konat po celý měsíc, kdy bude umělec ve vězení. Na budově Akademie výtvarných umění v Praze se už například objevil sprejový nápis Free Roman Týc.

Ocenění i problémy

Výtvarník Týc patří mezi zakládající členy skupiny Ztohoven, která se věnuje především umění ve veřejném prostoru. Proslavila se simulovaným atomovým výbuchem odvysílaným v televizi. Členové skupiny také vystavili občanské průkazy s pozměněnými fotografiemi. Za většinu kontroverzních akcí sbírají umělci výtvarná ocenění, ale na druhé straně se dostávají do konfliktu se zákonem.

Týcovy semafory, kdy panáčky na světlech vyměnil za figurky v různých žertovných pozicích, dostaly první cenu na vídeňském festivalu Sidewalk cinema, v ČR byl jejich autor odsouzen k pokutě, kterou odmítl zaplatit. Výměnu skel na semaforech bere jako uměleckou akci, pokud by prý pokutu 60 tisíc korun zaplatil, uznal by tak, že spáchal trestný čin.