Problém s penězi má již víc než osm desítek obcí

Trnová u Prahy

Trnová u Prahy Zdroj: Erben Eduard

Rizikové hospodaření ke konci loňského roku vykázalo 84 z celkového počtu 6243 obcí a měst. Rizikových obcí je tak meziročně o 22 více. Opakovaně se v této skupině objevilo 27 obcí a nově 57. Dle ministerstva financí zařazení mezi rizikové obce upozorňuje na možné problémy, ale nutně neznamená tíživou finanční situaci. Hrozba platební neschopnosti se týká jen obcí Bublava, Prameny a Turovice.

Ministerstvo financí sleduje u hospodaření obcí a jimi zřízených příspěvkových organizací 18 ukazatelů. „Těmi zásadními jsou likvidita a podíl cizích zdrojů k celkovým aktivům,“ vysvětlil mluvčí MF Ondřej Jakob.

Ekonomiku obcí ohrožuje hlavně nedodržení dotačních podmínek projektů podpořených z evropských i národních programů. Rizika vyplývají jednak z pochybení v přípravné i realizační fázi a také z udržitelnosti projektu vyžadující velké provozní výdaje z obecní pokladny. „Už samotné předfinancování působí obcím nemalé finanční potíže, které se mohou dále prohloubit,“ dodal mluvčí.

Rozšíření rizikové skupiny nicméně není podle ministerstva způsoben primárně zhoršením finanční situace jednotlivých obcí, ale zejména účetními odpisy dlouhodobého majetku. „Údaje za rok 2011 proto nejsou zcela srovnatelné s údaji za rok předchozí,“ upozornil úřad.

V krajině žebravých obcí

Obce na prodej

MF údaje o hospodaření obcí zveřejnilo na internetu. „Každý občan se bude moci seznámit, jak jeho obec hospodařila a zda je hodnocena jako riziková. Informovanost občanů považuji za důležitou prevenci před platební neschopností obcí,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Celkem 84 obcí jako rizikově hospodařících označila již i zářijová studie agentury Čekia. Podle ní se nejvíc obcí s vyšší mírou rizika hospodaření v roce 2011 nacházelo ve velikostních kategoriích s počtem obyvatel od 201 do 1000 lidí. Loni se také poprvé v historii ČR mezi subjekty s vyšší mírou rizika objevilo hospodaření kraje, konkrétně Středočeského.