Prohibice ohrožuje svatební turistiku, a s ní miliony korun do státní kasy

Čínská svatba, ilustrační foto

Čínská svatba, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Zákaz prodeje alkoholu nad 20 procent na celém území Česka ohrožuje i turismus, podle Asociace cestovních kanceláří ČR zejména ten svatební. Svatební turista je přitom vítaným hostem, průměrně za svůj týdenní pobyt utratí 2500 dolarů, přibližně 46,7 tisíce korun.

To je až trojnásobek sumy, kterou v zemi utratí běžný turista. Svatební turisté v Česku pobývají přibližně pět až šest nocí, a přijíždějí navíc podle mluvčího ACK ČR Jana Papeže s celou skupinou příbuzných a známých. V republice stráví až o třetinu delší dobu, než je u turistů obvyklé. Jejich podíl činí na 1,5 milionu turistů, kteří přijedou do Česka na obdobně dlouhou dobu, podle Papeže necelé procento. Příjmy z tohoto druhu turismu jsou však podle něj nezanedbatelné.

Prohibice ale ohrožuje i běžný turismus. Jak moc ho poškodí, záleží podle Papeže na délce restrikcí. Ohrozit by mohla zejména příjezdy ruské klientely. Turisty z Číny by prý zákaz odradit neměl. „Turisté jsou zejména vinaři a pivaři,“ podotkl Papež. Dodal, že na počet rezervací v hotelech zatím prohibice vliv neměla, na závěry je ale prý brzy.

Ilustrační fotoIlustrační foto | ctk

Výrazný pokles turistů neočekává agentura CzechTourism. „Pokud jde o asociace, zahraniční turisté si Českou republiku nespojují s tvrdým alkoholem, ale s pivem, na které se zákaz nevztahuje,“ sdělila E15.cz mluvčí agentury Alice Dvořáková.

Doplnila, že aktivitu „společenský život a zábava“ ale označuje v oblíbených položkách zhruba 30 procent zahraničních turistů. Nejčastěji jde o cestovatele z Polska, Slovenska, Velké Británie, Nizozemska či Rakouska.

:

Takzvané alkoholové „stag parties“, za kterými do České republiky turisté, zejména z Británie, jeden čas mířili, se podle Dvořákové i Papeže přesunuly dále na východ. Papež upřesnil, že tito návštěvníci v současnosti činí z celkového počtu přibližně tři procenta.

Počet zahraničních turistů v porovnání s předchozími víkendy neklesl podle mluvčího hotelu Radisson Alcron Jiřího Čermáka. „Vzhledem k již začaté konferenční sezóně počítáme spíš s růstem poptávky. Naši hosté prohibici přijali bez problémů. Jediný rozdíl je v několikanásobně vyšší konzumaci portských a klasických vín,“ sdělil serveru E15.cz mluvčí.