Prorektor Univerzity Karlovy Kovář podezřelý z plagiátorství rezignoval. Čelí prý osobním útokům

Martin Kovář

Martin Kovář Zdroj: Facebook

Prorektor Univerzity Karlovy (UK) pro vnější vztahy Martin Kovář, který 15 let vedl Ústav světových dějin na Filozofické fakultě, rezignoval. Deníku N to ve čtvrtek potvrdil děkan Filozofické fakulty UK Michal Pullmann. Kovář podle serveru čelí podezření z plagiátorství. Podle mluvčího UK Václava Hájka Kovář rezignoval kvůli tomu, že dlouhodobě čelí osobním útokům. K obviněním z plagiátorství se vyjádří po jejich prostudování, sdělil Hájek.

Na shody mezi Kovářovými publikacemi a knihou anglicky píšícího historika Barryho Cowarda upozornili tři doktorandi z filozofické fakulty. "Ke všem obviněním z plagiátorství, z nichž některá (Kovář) shledal již při prvním čtení lživými, se vyjádří po jejich podrobném prostudování," uvedl mluvčí UK.

"Důležitým důvodem k ukončení jeho pracovního poměru na Filozofické fakultě UK je rovněž to, že nehodlá nadále pracovat v prostředí, v němž je dlouhodobě vystavován osobním útokům - zejména na sociálních sítích, což má devastační dopad na jeho rodinu," doplnil Hájek.

Kovářova rezignace podle rektora UK Tomáše Zimy vyloučí pochyby o nestranném prošetření obvinění z plagiátorství. "Tento krok zabrání další snaze o poškozování dobrého jména Univerzity Karlovy v očích veřejnosti," sdělil ve čtvrtek Zima v tiskovém prohlášení. Zároveň Kovářovi poděkoval za dobrou práci ve prospěch univerzity.

Doktorandi Marek Jandák, Tomáš Konečný a Ondřej Crhák poslali univerzitním orgánům analýzu, ve které se snaží plagiátorství prokázat. Kovář podle nich opisoval nejméně ve třech svých textech, a to v knihách Anglie posledních Stuartovců (1998), Stuartovská Anglie (2002) a v loňském článku Jakub I. Stuart. Pro jednu ze svých knih převzal Kovář podle doktorandů poznámkový aparát z Cowardovy knihy The Stuart Age: A history of England 1603-1714 v rozsahu více než 40 procent.

Kovář obvinění studentů rozhodně odmítá. „Tvrdit něco takového na základě části jmenného rejstříku a části poznámkového aparátu je podle mého názoru přinejmenším neetické," uvedl. Dodal, že v situaci, kdy se danému tématu věnuje jen několik relevantních historiků, nelze očekávat, že budou psát něco dramaticky odlišného.

Podnětem doktorandů se zabývají etické komise na úrovni filozofické fakulty a také na úrovni univerzity.