Proti modřanskému sportovnímu centru se postavil plánovací úřád

Náměstkyně pražské primátorky Petra Kolínská

Náměstkyně pražské primátorky Petra Kolínská Zdroj: ctk/ap

Praha, Neoriviera Modřany – rezidence
Včera spolu, zítra protisobě. Soupeři o postpražského primátoraZdeněk Tůma (TOP 09,zcela vlevo), Petra Kolínská(SZ), Karel Březina (ČSSD),Bohuslav Svoboda (ODS)a Pavel Dobeš (VV).Na spodním snímkukandidátka Věcí veřejnýchMarkéta Reedová.
3
Fotogalerie

Podle pražského Institutu plánování a rozvoje jde o záplavové území, obavy jsou i o blízké přírodní´památky.

Pražský Institut plánování a rozvoje (IPR) nedoporučuje stavět u soutoku Vltavy a Berounky sportovní a relaxační centrum. Území na hranici Modřan a Komořan by mělo být ponecháno jako záplavové. Zástupci institutu stanovisko představili na veřejném projednání vlivu na udržitelný rozvoj území.

Projekt by podle IPR mohl také negativně ovlivnit blízkou přírodní památku Komořanské a Modřanské tůně. "Pozemky jsou dnes vedeny jako zeleň, ačkoliv fakticky je tam parkoviště a skladovací haly," uvedla k záměru náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice). Úřad jako hlavní problém vidí omezení území, kam by se mohla rozlévat voda z Vltavy v případě povodní.

Každá změna územního plánu prochází posuzováním úřadu dvakrát. Poprvé, když úředníci a zastupitelé rozhodují o tom, jestli bude pořizování změny vůbec zpracováno. Podruhé, když se rozhoduje o jejím zapracování do územního plánu, které umožní vydání územního rozhodnutí a stavebního povolení.

Několikrát dochází i veřejnému projednání. "Tlak veřejnosti se většinou pozitivně zúročí při hledání závěrečného konsenzu, může pomoci užitečnému a zabránit nevhodnému. Ještě není nic rozhodnuto," vysvětlila Kolínská.