Protopopová odchází z Národního ústavu duševního zdraví

Dita Protopopová kandidovala za ANO na Praze 8. Mandát zastupitelky však složila kvůli kauze Andreje Babiše mladšího

Dita Protopopová kandidovala za ANO na Praze 8. Mandát zastupitelky však složila kvůli kauze Andreje Babiše mladšího Zdroj: Facebook

Psychiatrička Dita Protopopová na vlastní žádost odchází z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ). Informaci Deníku potvrdil mluvčí ústavu Jan Červenka. Posudek Protopopové měl podle médií synovi premiéra Andreje Babiše (ANO) pomoci vyhnout se trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Protopopová, která v minulosti byla Babišovou poradkyní na ministerstvu financí, už dřív rezignovala na mandát zastupitelky Prahy 8. Psychiatrička uvedla, že ve své lékařské praxi nic nezanedbala a částečný úvazek v NUDZ ukončí kvůli mediálnímu tlaku.

„Paní Protopopová sama navrhla, že odejde, tudíž jsme tuto nabídku přijali,“ řekl Červenka. Připomněl, že Protopopová měla v ústavu malý úvazek. Protopopová nyní pracuje na ministerstvu zdravotnictví, podle serveru Seznam Zprávy je hlavním garantem velké reformy psychiatrické péče v Česku.

Protopopová ve vyjádření pro média uvedla, že ji situace mrzí a ve své praxi nikdy nic nezanedbala, což podle ní potvrdil i ředitel NUDZ Cyril Höschl. „Mediální tlak na samotný ústav a na mou osobu ale byl tak ohromný, že jsem se rozhodla svůj částečný úvazek ukončit. Celá ta kauza velmi zásadně ovlivnila jak můj profesní, tak osobní život a já doufám, že mediální hon a útoky části veřejnosti spojené se zpochybňováním mých odborných kvalit brzy ustanou,“ uvedla psychiatrička. Deníku N řekla, že všichni její pacienti odcházejí s ní do nového zaměstnání.

Národní ústav duševního zdraví nedávno prověřoval lékařské zprávy Protopopové z období, kdy řešila i případ Babišova syna. Červenka tehdy uvedl, že Protopopová se v žádné zprávě neprohřešila proti etice ani skutečnému stavu věcí. Prověrka následovala poté, co Babišův syn v reportáži serveru Seznam Zprávy řekl, že Protopopová mu dala na výběr mezi pobytem v NUDZ a cestou na „prázdniny“. Manžel Protopopové ho pak odvezl na ukrajinský Krym anektovaný Ruskem.

Ředitel NUDZ Höschl minulý týden v České televizi uvedl, že u psychotických pacientů nemusí být vždy pravda, co říkají. „Paní doktorka mi sama řekla, že žádnému pacientovi nikdy tímto způsobem žádnému pacientovi nevyhrožovala,“ řekl. Uvedl také, že nikdo z pracovníků ústavu na Babiše mladšího nevypracoval znalecký posudek pro policii.

Babiš mladší je spolu se svým otcem stíhaný v kauze 50milionové dotace pro farmu Čapí hnízdo. Serveru Seznam Zprávy řekl, že jeho otec chtěl, aby kvůli kauze zmizel z Česka. Babiš to odmítl, syn podle něj trpí schizofrenií, musí se léčit a být pod dohledem. Babiš mladší v reakci na to obvinil otce ze lži. Premiér v sobotu za synem odletěl do Švýcarska, kde bydlí se svou matkou. Po návratu televizi Nova řekl, že jeho syn je stále přesvědčen, že do Ruska odjel nedobrovolně.

Reportáž serveru Seznam Zprávy odvysílaná minulý týden v pondělí odstartovala vládní krizi. Opoziční strany chtějí na páteční schůzi Sněmovny vyslovit nedůvěru vládě, potřebovaly by k tomu ale buď hlasy vládní ČSSD, nebo komunistů. Širší vedení KSČM bude o věci jednat odpoledne. Prezident Miloš Zeman ale avizoval, že v případě pádu vlády opět pověří sestavením nového kabinetu Babiše.