Průjmovou epidemii na Plzeňsku způsobily špagety z vývařovny

Plzeňská radnice

Plzeňská radnice Zdroj: CC BY-SA 3.0: PatrikPaprika; WikimediaCommons

Průjmy desítek lidí z Plzeňska způsobila bakterie salmonely. Podle krajských hygieniků ji zřejmě obsahovaly špagety z plzeňské vývařovny ZRTAS. Ta v pátek prodala 140 porcí do různých firem a institucí. Informoval o tom krajský hygienik Přemysl Tomašuk. Vzhledem k velkému počtu nakažených jde o epidemii.

Plzeňská fakultní nemocnice ošetřila od noci z pátku na sobotu do dneška 80 lidí s bolestmi břicha a průjmem. Zhruba 50 ambulantně a zbytek hospitalizovala. Další šest je podle Tomašuka hospitalizováno na interně krajské Klatovské nemocnice.

„Salmonelózu už máme potvrzenou z mikrobiologie fakultní nemocnice,“ řekl Tomašuk. Podle něj pochází z vývařovny, která připravuje hotová jídla a balí je do krabiček s fóliemi, které prodává a distribuuje do závodů po Plzeňském kraji a něco údajně i mimo něj.

Salmonelózu už máme potvrzenou z mikrobiologie fakultní nemocnice

„Zatím to není potvrzené. Vzorky jsme zachytili, máme jednotlivé komponenty a máme jedno jídlo z firmy, do níž ho dodávají. Ale výsledky ještě nemáme,“ uvedl Tomašuk. Vývařovna distribuovala 140 porcí jídla nazvaného „špagety á-la carbonara“ s parmezánem, anglickou slaninou a vajíčkem, z nichž některé ještě zřejmě nebudou snězené, protože mají pětidenní trvanlivost.

Hygienici dohledávají, kam všude jídlo šlo a odběratele upozorňují. „Majitel nám seznam dal, spolupracuje s námi,“ uvedl Tomašuk. Pokutu pro firmu, která dlouhodobě vyrábí různé druhy jídel, podle něj nelze vyloučit. Záleží na míře zavinění; bakterie mohly být v některých dodaných surovinách.

Firma v pondělí neotevře a podrobí se stěrům

Majitele firmy ZRTAS už hygienici kontaktovali. „V pondělí ráno jeho firma neotevře a všichni zaměstnanci se podrobí vyšetření, výtěrům a provedou se stěry z prostředí,“ uvedl krajský hygienik.

„Zdá se, že už vlna dobíhá. Dnes jsme přijali už „jen“ jednotky pacientů,“ řekl dnes ve 14:30 administrátor nemocnice Miloš Novák. Všichni jsou na infekčním oddělení. „Otevřeli jsme všechny lůžkové kapacity,“ uvedl. Podle dostupných informací není nikdo v ohrožení života. Kvůli možným komplikacím ale nechce nemocnice nic podcenit a má některé pacienty pod kontrolou na svých odděleních.

„Prověřujeme podezření z otravy jídlem a čekáme na výsledky od hygieniků, které by měly být v pondělí,“ řekla krajská policejní mluvčí Ivana Jelínková. Policie je v kontaktu s nemocnicemi i s krajskými epidemiology.