Průzkum: Češi mají strach z islámu, i když ho neznají

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: agoolapulapu CC BY 2.0 Flickr

Neznají ho, téměř se s ním nesetkávají, ale přesto ho vidí jako hrozbu. Většina Čechů a Češek vnímá islám jako nebezpečí pro českou společnost. Bojí se ho ti, kteří by se nejvíce shodli s politickými stranami a hnutími Úsvit, Svobodnými, ODS a částečně i s ANO. Česko přeskočila i Francie a Nizozemsko. Ukázal to průzkum evropské volební kalkulačky.

„Celoevropské srovnání ukazuje, že čeští uživatelé kalkulačky EUvox zastávají postoje, které lze označit za nejméně tolerantní vůči islámu. Islám je v České republice za hrozbu považován mnohem víc než třeba ve Francii či Nizozemsku, jejichž obyvatelé mají přímou zkušenost se soužitím s touto náboženskou menšinou,“ uvedla Michaela Vojtková ze sociologického ústavu.

Jen zhruba pro desetinu lidí nepředstavuje islám ohrožení. Nejméně obav vyvolává u přívrženců Strany zelených. Nejnižší podíl lidí, kteří se cítí islámem ohroženi, je ve Španělsku, Itálii, Maďarsku, Slovinsku a Rakousku. Nepřekračuje 30 procent.

Například ve Španělsku s tvrzením, že by islám zemi ohrožoval, rozhodně nesouhlasí téměř dvě pětiny osob. Opačný názor pak rozhodně zastává zhruba osm procent Španělů a Španělek, celkem má obavy necelá pětina. „Z výsledků je zřejmé, že se Evropa islámu bojí. Prakticky po celé Evropě se nemalé skupiny voličů domnívají, že islám ohrožuje jejich kulturní tradice,“ podotkla Vojtková.

V Česku islám jako hrozbu vidí víc než 90 procent lidí, jimž ve volební kalkulačce vyšlo hnutí Úsvit. Za ohrožení ho považuje i přes 70 procent „voličů“ Svobodných a ODS a zhruba 70 procent těch, kteří se nejvíc shodli s názory ANO. Obavy z islámu má i kolem tří pětin osob, co měli nejblíže k postojům KSČM a lidovců. Jako hrozbu vnímá islám i zhruba polovina „voličů“ Pirátů, ČSSD a TOP 09. Nejméně se bojí ti, co se shodují se Stranou zelených. Byla jich pětina.

Větší strach z islámu mají starší lidé. Bojí se ho 70 procent osob nad 60 let, ale 44 procent osob mezi 18 a 29 lety. U sympatizantů Úsvitu to neplatí, pro ně představuje islám hrozbu bez ohledu na věk.

Proti imigrantům

Některé strany a politici proti islámu a migrantům přímo vystupují. Hnutí Úsvit ve své kampani převzalo plakát švýcarských nacionalistů s černou ovcí, kterou ze svého středu vykopávají ovce bílé. Volební lídr lidovců Pavel Svoboda nejprve uvedl, že jeho strana nechce „Evropu plnou nepřizpůsobivých migrantů“, později věta z jeho programu zmizela.

Ilustrační fotoIlustrační foto|A.K PhotoPro CC BY-SA 2.0 FlickrNejméně se bojí lidé ve Španělsku či Rakousku. Na fotografii Mekka v Saudské Arábii. (foto Flickr)

Ve spotu České suverenity je politička Jana Volfová zahalena v burce a varuje před islámem a „kamenováním dcer a vnuček“ kvůli líbání na ulici.

„Takovéto výroky a akce nejsou náhodné. Politické strany a hnutí je používají zejména proto, že obecně má každá společnost strach z neznámého. Šíření strachu a nenávisti k islámu je u nás posilováno hlavně díky tomu, že česká společnost s ním nemá žádnou přímou negativní zkušenost,“ uvedl sociolog Lukáš Linek, který analýzu provedl.