Radní souhlasí se zrušením tendru na pronájem Nemocnice Na Františku

Nemocnice Na Františku

Nemocnice Na Františku Zdroj: ČTK/Říhová Michaela

Radní Prahy 1 dnes souhlasili se zrušením koncesního řízení na pronájem Nemocnice Na Františku. Postup musí ještě ve středu schválit zastupitelé městské části. Informovala o tom mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. Radní Prahy 1 a magistrátu schválili memorandum, v jehož rámci se Praha zavazuje poskytnout Praze 1 na fungování nemocnice dotaci 42 milionů korun. Nemocnice patří Praze 1, která byla za záměr vypsat koncesní řízení vystavena kritice obyvatel i některých politiků. V tendru přišly dvě nabídky, žádnou dosud nevybrala.

"Zítra (ve středu) předám na zastupitelstvu Prahy 1 návrh na schválení dalšího postupu a řízení s hlavním městem a doporučím, aby uložilo radě v souladu s novým stanoviskem Prahy nevybrat žádného z uchazečů a ukončit výběrové řízení," uvedl místostarosta Prahy 1 a magistrátní radní Daniel Hodek (ČSSD).

Na radnici dorazily v tendru dvě nabídky. Společnost Nemos Group nabídla jednu korunu, firma Privamed pak 12 milionů korun. K oběma částkám je třeba připočíst ještě roční nájemné šest milionů korun, které si podmiňuje v podmínkách tendru radnice.

V letošním roce je v rozpočtu městské části vyčleněno na provoz nemocnice 48 milionů korun.

Jak bude v budoucnu spolupráce města a městské části konkrétně vypadat, není zatím zcela jasné. Zástupci obou stran se musí ještě dohodnout na detailech spolupráce. Vedle magistrátu chce Praha 1 oslovit ještě sedmou městskou část, pro jejíž obyvatele slouží zařízení jako spádová nemocnice.

Celková hodnota plánované koncese na 35 let byla podle zadání koncesního řízení odhadována na 10,5 miliardy korun. Praha 1 stanovila nájemné půl milionu měsíčně, zároveň však podmínky koncese navrhují kompenzaci ze strany radnice řádově 50 až 60 milionů korun ročně.

Nemocnice Na Františku je jedinou nemocnici, kterou v Praze provozuje městská část. Vlastní nemocnici nemá ani magistrát, pouze Městskou polikliniku.