Rafaj chce vést antimonopolní úřad dalších šest let, získal podporu Sobotky

Petr Rafaj

Petr Rafaj Zdroj: E15 Eduard Erben

V čele Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) by měl podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) zůstat jeho současný šéf Petr Rafaj. Sobotkův návrh projedná v pondělí vláda. Rafaj už dříve řekl, že by ve funkci rád pokračoval dalších šest let. Nyní to potvrdil s dodatkem, že podstatný bude ještě názor prezidenta, který předsedu na návrh vlády jmenuje.

„Vláda navrhuje prezidentu republiky, aby jmenoval Ing. Petra Rafaje do funkce předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže na druhé funkční období s účinností od 9. července 2015,“ stojí podle serveru Česká justice v materiálu, který v pondělí dostane na stůl koaliční kabinet.

„Rád bych v úřadu pokračoval. Je tu spousta věcí, které jsou rozjeté a rád bych je dokončil,“ řekl nedávno Rafaj. Nyní zopakoval, že chce dál pracovat na elektronizaci spisů, které úřad vede. Mělo by to vést k zrychlení a zjednodušené řízení. „Účastníci řízení budou mít dálkový přístup do spisu, řízení bude transparentnější,“ řekl Rafaj.

Zrychlit se podle něj musejí i správní řízení v hospodářské soutěži, která trvají často i roky. V některých případech je ale komplikují žaloby firem, které jsou podezřelé z kartelu.

Za působení Rafaje klesá výše uložených pokut

Jak se k Rafajovi, který byl před šesti lety nominován za sociální demokracii, postaví ostatní koaliční strany, není ale zcela jasné. Třeba ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) činnost ÚOHS pod vedením Rafaje označil za katastrofální.

Výše pokut uložených antimonopolním úřadem za porušení hospodářské soutěže v posledních šesti letech, kdy v čele úřadu stál Rafaj, výrazně klesla. Například v roce 2007 dosahovala téměř miliardy korun, kdežto v letech 2009 až 2011 a také v roce 2013 byla jen v řádu desítek milionů.

ÚOHS aktuálně dohlíží nad zadáváním veřejných zakázek, povoluje fúze a pokutuje firmy za kartely a zneužití dominance. Monitoruje poskytování veřejné podpory a dohlíží na zneužití významné tržní síly. Úřad má 239 zaměstnanců, před šesti lety jich byla polovina. ÚOHS posílil zejména počet zaměstnanců v oblasti veřejných zakázek.

Rafaj byl před šesti lety nominován za ČSSD stejně jako před ním Martin Pecina. Ještě dříve střežili hospodářskou soutěž původně lidovci Stanislav Bělehrádek a Josef Bednář.

Čtete také: