Ransdorfa a trojici Slováků prý prozradil nesoulad v datu narození

Miloslav Ransdorf

Miloslav Ransdorf Zdroj: ctk

Čtveřice lidí zadržených ve Švýcarsku se pokusila o převod vysoké částky peněz na základě dokumentů, které neodpovídaly skutečnosti, řekl v Nitře slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. Dva ze tří zadržených Slováků, jakož i europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) byli mezitím propuštěni. Ransdorf se však vedení KSČM stále neozval ani nezveřejnil své vyjádření na facebooku.

„Skupina čtyř mužů předložila curyšské bance dokumenty, které měly znamenat převod většího množství peněz na úrovni stovek milionů eur. Doklady byly ze strany banky odhaleny, že neodpovídaly skutečnostem. Následně byla přivolána policie, která všechny osoby zatkla, řekl Kaliňák, podle něhož slovenská policie poskytla svým švýcarským kolegům požadované informace.

Kaliňák neuvedl, zda švýcarské úřady někoho ze zmiňované skupiny obvinily. „Nevím, zda je vůči nim vedeno řízení nebo nikoliv,“ řekl slovenský ministr. Dodal, že nemá informace o účtu, z něhož prý chtěli muži převést vysokou částku. Slovenský ministr také řekl, že dva ze zadržených Slováků byli v minulosti potrestání v souvislosti s daňovými úniky a s podvodem.

Slovenská média dříve informovala, že transakce ve švýcarské bance se týkala částky 350 milionů eur (9,45 miliardy korun). Do banky měli muži přijít ve čtvrtek 3. prosince a na základě soudních dokumentů údajně žádat o výběr či převod výše zmíněné částky.

Chybné datum narození

V bance se sice nacházel účet vedený na jméno uvedené v soudních dokumentech, ale datum narození jeho vlastníka nesouhlasilo s datem uvedeným v dokumentech. Banka proto transakci odmítla učinit. Tehdy se muži měli začít chovat agresivně a zasáhla místní policie.

Zadržení Slováci prý nepatří mezi veřejně známé osoby. Dva z nich podle listu Denník N podnikají ve společnosti IPN Invest, v jejíž dozorčí radě je také bratislavský právník Peter Kubík.

Ransdorf se vedení KSČM do nedělního rána neozval
Komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf se do dnešního rána neozval vedení KSČM, aby vysvětlil své zadržení ve švýcarské bance kvůli údajnému finančnímu podvodu. Dosud nezveřejnil ani své vyjádření na facebooku, kde podle vedoucí jeho poslanecké kanceláře Heleny Suché má po návratu do České republiky uvést veškeré podrobnosti k případu. Ze Švýcarska měl přitom domů dorazit během pozdního sobotního večera či noci.
Předseda komunistů Vojtěch Filip dnes ráno řekl, že Ransdorf ho ještě nekontaktoval. „Ještě ne. Až se ozve, vydám prohlášení,“ uvedl. KSČM nehodlá případ komentovat do doby, než jim Ransdorf vše osobně vysvětlí a strana bude znát i vyjádření orgánů činných v trestním řízení. Ransdorf ani Suchá dnes ráno telefon nezvedali.

„Nemám vůbec žádné povědomí o ničem, co by je nebo jednoho z nich mohlo spojovat s nějakou transakcí typu, který se zmiňuje v médiích v souvislosti se zadržením tří Slováků ve Švýcarsku,“ uvedl Kubík.

Stále zadrženým Slovákem ve Švýcarsku je bývalý starosta obce Ivanka pri Nitre Peter Guzmický, uvedl Denník N. O tom, že se chystá do Curychu, věděli prý i jeho sousedé. Guzmický byl starostou obce za HZDS celkem čtyři volební období. V roce 2008 byl obviněn z trestného činu podvodu a zneužití pravomoci veřejného činitele. Důvodem byl převod pozemků na obec, který policie zpochybnila.

Ransdorf prý žádný účet v Curychu nemá

Ransdorf se nechal slyšet, že žádný účet v curyšské bance nikdy neměl a nemá a že „o žádný výběr financí v této bance nešlo“. Po propuštění prý vyrazil do Česka.

Na Ransdorfův návrat a vysvětlení čekají i jeho straničtí kolegové. KSČM podle dnešního prohlášení nebude případ komentovat do doby, než jim europoslanec vše vysvětlí a strana bude znát i vyjádření orgánů činných v trestním řízení.

Předseda KSČM Vojtěch Filip už během pátku zjišťoval, zda se některý z výborů Evropského parlamentu, jejichž členem je i Ransdorf, nezabývá i otázkou takzvaných spících kont ve švýcarských bankách patřících obětem holocaustu. Ransdorf ale podle Filipa žádný úkol řešit tento problém v Curychu neměl.

Miloslav Ransdorf: Česká zahraniční politika nemá žádnou koncepci

Velká česká eurovýměna