Recese se prohloubila, Češi ale zase začínají utrácet

Automobilka

Automobilka Zdroj: Jiri Kotatko

Slavný příběh doktora Jekylla a pana Hyda připomínají aktuální data Českého statistického úřadu o vývoji české ekonomiky. Sumární čísla hovoří o katastrofě, dílčí data vzbuzují naději.

Fakta jsou na první pohled tvrdá: šestý recesní kvartál v řadě a meziroční propad ekonomiky o 2,2 procenta, kterým se Česko propadá na růstový chvost Evropy. Dobré zprávy však přece jen převažují: Češi zlákaní slevovými akcemi i přes vyšší DPH více utrácí a pověstný opasek povolila překvapivě i vláda - ostatně volby se blíží a éře škrtů zřejmě zvoní hrana.

Pád spotřebitelských výdajů se oproti loňskému roku nejen zastavil, Češi dokoncev prvních třech měsících letošního roku nechali v obchodech o 1,6 procenta více peněz než v posledním čtvrtletí roku 2012. Spotřebitelům přitom v rozletu účinně bránily hned dva silné faktory: vyšší sazba daně z přidané hodnoty a meziročně nižší objem vyplacených mezd. O to více naděje na obrat statistiky přináší. „Potvrdilo se, že lidé nemohou odkládat nákup zboží dlouhodobé spotřeby navěky. Na druhou stranu u zboží, které spotřebováváme denně, šetříme, což je patrné zejména v případě potravin,“ uvádí Vladimír Pikora z Next Finance. Nečekaný nárůst spotřeby domácností se může odrazit i v navýšených odhadech letošního vývoje celé ekonomiky. Takový krok chystá podle našich informací například Raiffeisenbank: „Nárůst spotřeby domácností zohledníme při revizi odhadu růstu HDP v tomto roce, kterou zveřejníme v následujících dnech,“ uvádí analytik Václav Franče.

Brzdou ekonomického růstu ale dále zůstává podnikatelská skepse – zahraniční poptávka zdecimovaná dluhovou krizí skomírá a stimulů se nedostává ani z domova. „Jakkoliv vypadá výsledek hrozivě, podle nás dávají výsledky HDP za první čtvrtletí po dlouhé době důvod k optimismu. Nárůst spotřeby domácností navzdory zvýšení DPH interpretujeme jako cyklický obrat české ekonomiky,“ hýří optimismem Václav Franče z Raiffeisenbank.

Jak letošní hospodářské drama dopadne? Názory expertů se různí. Barvy optimistů hájí Saxo Bank: „I přes pokračující ekonomické problémy Evropy, které mají negativní dopady i na domácí hospodářství, očekává Saxo Bank mírný letošní růst hrubého domácího produktu České republiky, a to o 0,2 procenta,“ domnívá se analytik Karol Piovarcsy.

Vývoj HDP a HPHVývoj HDP a HPH|CSU

Na opačné straně konjunkturálni barikády stojí Vladimír Pikora z Next Finance: „V roce 2013 bude ekonomika podle našeho modelu klesat o 0,9 až 1,3 procenta. Vývoj v eurozóně přitom představuje pro ekonomiku stále velké riziko. Lepší čísla by mohla přijít, jen pokud by v Německu proběhl hospodářský zázrak.“

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška českou ekonomiku brzy podpoří podniky, které dříve snížily skladové zásoby na minimum a při jakémkoli nárůstu poptávky je budou muset doplnit.