Renesance kurzarbeitu? Zkrácené úvazky mají zmírnit dopad sankcí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, E15

Pracovní skupina k sankcím doporučuje vládě, aby urychlila práce na takzvaném kurzarbeitu. Má umožnit rychlejší reakci v podobných situacích. V rámci podpory vývozu ze strany vlády také vznikne pět míst zemědělských diplomatů. Loni dosáhl objem vývozu sankcionovaných komodit v oblasti strojírenství 2,1 miliardy korun.

V rámci pilotního projektu budou zemědělští diplomaté umístěni na zastupitelských úřadech v Moskvě, Kyjevě, Rijádu, Pekingu a v Bělehradě. „Povedeme diskusi, jestli právě Moskva a Kyjev by měly být ty dvě nejlepší místa, nebo jestli nebudeme přemýšlet nad změnou prvních dvou z těch pěti diplomatů,“ uvedl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Čeští vývozci zemědělských komodit a potravin kvůli sankcím na vývoz do Ruska přijdou do konce roku na tržbách o 250 až 300 milionů korun. Nejvíce embargo dopadne na tuzemské mlékárny, uvedlo ministerstvo zemědělství.

Částka 2,1 miliardy korun podle Prouzy platí v případě, že by české strojírenské firmy nedokázaly najít žádné alternativní odbytiště pro své výrobky. „Reálný dopad bude nižší,“ dodal Prouza.

České firmy přitom dosud o kurzarbeit projevovaly jen nepatrný zájem. Ze 400 milionů korun, které stát na toto opatření vyhradil v září 2012, totiž firmy vyčerpaly do loňského října vyčerpaly jen deset milionů.