Rozhodnutí o obří pokutě pro Homolku se odkládá na srpen

Nemocnice na Homolce

Nemocnice na Homolce Zdroj: CTK

Nemocnice při nákupech materiálu podle jednoho výkladu hrubě porušila zákon. Podle druhého postupovala správně.

Ani po půl roce není dořešeno odvolání Nemocnice Na Homolce proti téměř třímiliardové pokutě za obcházení zákona o veřejných zakázkách. Hrozba může viset nad prestižní nemocnicí do půlky letních prázdnin. Odvolací finanční ředitelství si prodloužilo lhůtu na rozhodnutí.

„Bylo zjištěno, že je třeba zajistit další doklady nebo výpovědi pro osvětlení situace, termín byl prodloužen do druhého srpna,“ vysvětlil mluvčí úřadu Jan Odvářka. Jistotu chtějí mít úředníci už jen proto, že pokud se pokuta potvrdí, očekávají pokračování sporu u soudu. „Je to přece jen obrovská částka,“ poznamenal Odvářka.

Nákupy prostřednictvím dceřinky

Rekordní sankci dostala Homolka v listopadu 2015 od pražského finančního úřadu za to, že nakupovala zdravotnický materiál a další zboží prostřednictvím soukromé dceřiné společnosti. Kdyby jej pořizovala přímo, musela by postupovat podle zákona o veřejných zakázkách. Týká se to období 2011 až 2013, tedy před nástupem současného vedení. Výše pokuty odpovídá částce vydané v uvedené době za nákup zdravotnického materiálu.

Nemocnice tvrdí, že zákon neporušila, protože se na ni vztahovala takzvaná in-house výjimka. K systému nákupu na Homolce se na žádost ministerstva zdravotnictví v červnu 2015 vyjadřoval Úřad pro kontrolu hospodářské soutěže. Ten na rozdíl od finančního úřadu konstatoval, že nákupy splňovaly podmínky pro využití výjimky, takže se nemocnice ničím neprovinila. „Jsou tu dva výklady. Čekáme, jak se k tomu postaví odvolací finanční ředitelství,“ potvrdila mluvčí Nemocnice Na Homolce Martina Dostálová s tím, že kauza také může mít soudní dohru. „Je to celé absurdní, bylo by to pro nás likvidační,“ dodala.