Rozpočet MMR na příští rok se zvýší o 2,97 miliardy

Karla Šlechtová

Karla Šlechtová Zdroj: Glos Hynek / Euro

Rozpočet ministerstva pro místní rozvoj (MMR) na příští rok se navýší o o 2,97 miliardy korun. Ministryně Karla Šlechtová (za ANO) přitom od ministra financí Andreje Babiše (ANO) pro svůj resort požadovala další 1,5 miliardy korun, když 2,6 miliardy korun navíc získala již zhruba před dvěma týdny. Nakonec jí však Babiš přidal "jen" 370 milionů korun, uvedla ministryně. O peníze proto bude bojovat na vládě při projednávání státního rozpočtu.

„Mám jen část, zhruba 370 milionů korun. Z našich požadavků na podporu bydlení jsme se z 590 milionů korun dostali na 100 milionů , na podporu regionálního rozvoje jsme se taky dostali zhruba ze 400 milionů na 100 milionů korun a na 100 milionů korun jsme se dostali i v podpoře cestovního ruchu,“ vypočítala ministryně Šlechtová s tím, že dnes nedostala ani korunu na spolufinancování Integrovaného regionálního operačního programu. „Tady mi stále chybí jedna miliarda,“ dodala ministryně.

Celkově prý v rozpočtu MMR na příští rok podle Šlechtové chybí 1,15 miliardy korun. „Nejsem z toho nadšená, nejsem spokojená. O státní rozpočet je samozřejmě boj, ale vzhledem k tomu, že toto jsou peníze do území, tak si myslím, že to nebudu jen já, ale že se ke mě připojí i starostové a budeme požadovat na vládě a případně i v Poslanecké sněmovně navýšení, tam, kde ho potřebuji. Jinak nejsem schopna vyhlásit výzvy,“ prohlásila šéfka MMR.

Na kofinancování půjdou dvě třetiny prostředků

MMR mělo v příštím roce dostat podle původního návrhu rozpočtu o pětinu více peněz než letos, tedy 3,152 miliardy korun. Letos hospodaří s 2,458 miliardy korun. Na samotné provozní výdaje ministerstva peníze podle Šlechtové stačí.

Na kofinancování a financování evropských projektů je určena podstatná část z původně navrhovaného rozpočtu, celkem 58,99 procenta. Zejména jde o Integrovaný regionální operační program (IROP). Zahrnuto je zde i kofinancování dalších operačních programů, včetně financování programů národních týkajících se podpory bydlení, regionálního rozvoje a cestovního ruchu.

Druhou velkou část rozpočtu, 18,37 procenta, tvoří provozní výdaje ministerstva následované dotacemi příspěvkovým organizacím s podílem na rozpočtu 13,64 procenta. Na mzdy, platy a zdravotní a sociální pojištění zaměstnanců a další personální náklady je vyčleněno 8,91 procenta plánovaného rozpočtu.