Rozpočet na příští rok prošel Sněmovnou. Schodek klesne o 12 miliard

Ministr financí Andrej Babiš státní rozpočet ve Sněmovně úspěšně obhájil

Ministr financí Andrej Babiš státní rozpočet ve Sněmovně úspěšně obhájil Zdroj: ctk

Poslanecká sněmovna v prvním čtení schválila základní parametry státního rozpočtu na příští rok. Schodek má proti letošnímu schválenému schodku klesnout o 12 miliard korun na 100 miliard. Opoziční TOP 09 neúspěšně navrhovala vrátit vládě rozpočet k dopracování.

Příjmy se mají proti letošnímu rozpočtu zvýšit z 1,099 na 1,119 bilionu korun a výdaje z 1,211 na 1,219 bilionu korun. Schodek rozpočtu mají pokrýt především státní dluhopisy.

Dnešní první čtení je zatím počátečním krokem ve schvalování rozpočtu. Nyní dostanou rozpočet sněmovní výbory a budou projednávat jeho jednotlivé kapitoly. Závěrečné schvalování se má odehrát přibližně v polovině prosince. Jde o první návrh rozpočtu, který připravila současná vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Letošní rozpočet předkládala bývalá úřednická vláda Jiřího Rusnoka. Dá se předpokládat, že kabinet vzhledem ke své většině ve Sněmovně svůj první rozpočet prosadí.

Komunisté se zdrželi

Pro vrácení vládě hlasovaly ODS, TOP 09 a hnutí Úsvit. Vládní koalice byla proti, komunisté se hlasování zdrželi. Naopak pro schválení základních parametrů rozpočtu hlasovala koalice, poslanci ODS, TOP 09 a Úsvitu byli proti, komunisté se opět zdrželi.

Co soudí o rozpočtu analytici?

.

Stejně jako v předchozích letech opozice návrh kritizovala a koalice ho hájila. Pravici se hlavně nelíbilo, že výdaje rozpočtu sice rostou, ale zvyšují se hlavně provozní a sociální výdaje, naproti tomu výdaje na investice klesají. Opozice se shodla v tom, že rozpočet není prorůstový.

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) neúspěšně navrhl vrátit vládě rozpočet k dopracování. Chtěl, aby snížila výdaje i schodek o nejméně 20 miliard a zvýšila peníze na investice z národních zdrojů nejméně na úroveň roku 2012.

Babiš: Hlavně že neroste dluh

Ministr financí Andrej Babiš i další zástupci koalice rozpočet hájili. „Ten rozpočet si myslím, že je výborný, protože ho podpořili zaměstnavatelé, odboráři, pan prezident. Hlavně se nenavyšuje dluh,“ řekl novinářům Babiš.

„Ten rozpočet je prorůstový, protože my jsme uvolnili investice,“ dodal. V minulosti se podle něj sice investice plánovaly, ale nevyčerpaly. Tři čtvrtiny rozpočtu jsou dané prorůstovými opatřeními, uvedl. Odmítl také Kalouskovu výtku, že rozpočet je projídáním budoucnosti.