Růst ekonomiky je znát i na insolvencích, od začátku roku jich ubývá

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Pokles počtu insolvenčních návrhů proti firmám i fyzickým osobám pokračoval i ve třetím čtvrtletí. O ledna do září 2015 jejich počet meziročně klesl o téměř osm procent. Vyplývá to z údajů společnosti Creditreform, která pozitivní vývoj přičítá růstu ekonomiky a zlepšení situace na trhu práce.

Většinu poklesu insolvenčních návrhů mají na svědomí firmy, meziročně se jejich počet snížil o 13,96 procenta. U fyzických osob činil pokles 7,09 procenta. Počet insolvenčních návrhů klesal už loni. Zatímco v roce 2013 jich úřady registrovaly 36 909, loni to bylo 35 140 návrhů. Pokud budou insolvenční návrhy letos přibývat stejným tempem jako dosud, mohlo by jich na konci roku být přibližně 32,5 tisíce.

I tak se ale v insolvenčním rejstříku v poslední době objevila řada větších společností. Například v polovině srpna podala sama na sebe insolvenční návrh firma Tabák Plus. Firma s obratem 2,5 miliardy korun se dostala do potíží kvůli dluhům vůči Finančnímu úřadu.

Méně bylo od začátku roku také konkurzů. Pokles se ale týká jen právnických osob, a to meziročně o více než pětinu. Do konkurzu zamířila například ostravská stavení společnost VOKD s téměř 500 zaměstnanci a ročním obratem 1,5 miliardy korun. Od ledna do září vyhlásilo konkurz 107 živnostníků, což je meziročně o 5,5 procenta více.

Creditreform očekává, že insolvence budou do konce roku přibývat stejným tempem nebo i o něco pomaleji , než dosud.