Růst minimální mzdy může vést k propouštění, varuje Hospodářská komora

Firma Rehau otevřela v Jevíčku na Svitavsku novou provozovnu, kde bude vyrábět plastové komponenty proautomobilový průmysl.

Firma Rehau otevřela v Jevíčku na Svitavsku novou provozovnu, kde bude vyrábět plastové komponenty proautomobilový průmysl. Zdroj: ctk

Kordárna, gumárenský průmysl
průmysl, chemie
průmysl
4
Fotogalerie

Další zvýšení minimální mzdy může podle Hospodářské komory ČR poškodit některé zaměstnavatele. Podnikatelé jsou přesvědčeni o tom, že se minimální mzda musí odpolitizovat, reagoval prezident komory Vladimír Dlouhý na dnešní rozhodnutí vlády o zvýšení minimální mzdy od 1. ledna na 11 tisíc korun ze současných 9900 korun.

"Plošné zvýšení minimální mzdy nedělá rozdíly mezi specifiky jednotlivých odvětví ekonomiky ani mezi zaměstnavateli," upozornil Dlouhý. Zatímco některých firem se takové zvýšení vůbec nedotkne, protože osoby s minimálními příjmy vůbec nezaměstnávají, u jiného zaměstnavatele soustřeďuje více zaměstnanců s minimální mzdou. V důsledku regulace tak může podle něj dojít k podvázání možnosti firem nabírat nové zaměstnance, a v horším případě i k jejich propouštění, jejich nahrazení stroji či vyhnání z legálního sektoru.

Zvyšování minimální mzdy znamená podle Dlouhého nejen zvyšování mzdových nákladů firem, ale i zvýšenou administrativu. Problematický je ale i institut zaručené mzdy, který je pro mnohé podnikatele palčivější než minimální mzda, protože se dotýká výrazně větší skupiny zaměstnanců, dodal.

Anketa
Souhlasíte se zvýšením minimální mzdy v Česku na 11000 korun?
Ano
Ne
Je mi to jedno

Dlouhý zdůraznil, že samy firmy nejlépe vědí, kdy mohou a kdy nemohou svým zaměstnancům přidat na mzdách. K nárůstu nominálních i reálných mezd dochází i bez dalších regulatorních zásahů a dochází k němu bude podle něj i v letošním roce. Podle prognózy Hospodářské komory ČR budou zaměstnavatelé mzdy zvyšovat nadále, v roce 2017 o 4,8 až 5,0 procenta.

O navýšení minimální mzdy o 1100 korun dnes rozhodla vláda na základě dohody se sociálními partnery Pracující za minimální mzdu tak budou pobírat 66 korun na hodinu. Přijatý návrh zároveň ruší zvláštní sazbu minimální mzdy pro zaměstnance s invalidním důchodem. Bude tak platit jedna sazba minimální mzdy pro všechny zaměstnance. Odbory žádají ještě vyšší růst, a to o dalších 500 korun. Zaměstnavatelé jsou proti. Premiér a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka už dříve uvedl, že vláda bude usilovat o další růst.