Rychetský: Ústavní soud nepracuje podle mých představ, zůstanu déle

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský Zdroj: Martin Pinkas

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský chce nadále zůstat v čele nejvyšší soudní instance v zemi. Ještě před půlrokem přitom prohlašoval, že se stáhne. Důvodem nečekaného rozhodnutí Rychetského jsou personální změny, které na soudu v poslední době proběhly.

„Odejdu, až budu vidět, že soud šlape. Není to spojené s rokem 2017,“ vysvětlil Hospodářským novinám.

Ještě loni v létě Rychetský ujišťoval, že z vedení Ústavního soudu odejde. A to předčasně - nejpozději na konci roku 2017. „Ten limit jsem si dal i proto, aby tento soud nebyl vnímán jako sbor staříků,“ řekl v rozhovoru pro deník E15. Rychetskému vyprší mandát až v roce 2023.

Před půl rokem také prezident Miloš Zeman řekl, že jeho nástupcem by mohl být právě Rychetský, který podle průzkumů patří mezi nejdůvěryhodnější ústavní činitele. „Moje představy o tom, jak na tom budu fyzicky a psychicky nemá smysl v tuto chvíli formulovat,“ nevyloučil Rychetský možnou kandidaturu na prezidenta republiky.

Velká obměna

Teď je ale všechno jinak. Důvodem, proč v čele Ústavního soudu zůstane je velká obměna všech soudců, která začala s příchodem Zemana na Hrad. Soudcům „starého“ soudu skončilo funkční období a nahradilo je patnáct nových tváří.

A podle Rychetského zatím nepracují tak, jak by si jeho jednasedmdesátiletý předseda představoval. Na Ústavní soud, který může rušit zákony a jehož rozhodnutí jsou závazná pro všechny, přijde ročně kolem čtyř tisíc případů. Patnáct nových ústavních soudců zatím podle Rychetského nemá takovou výkonnost jako předchozí složení soudu. „Hodně se diskutuje. Ale my musíme také někdy soudit,“ řekl.

Kandidáti z novin

Jmenování nových ústavních soudců má v pravomoci prezident, kandidáty ale musí doporučit Senát. Zeman už dříve zveřejnil, že své favority konzultuje kromě Rychetského také s předsedy obou nejvyšších soudů Pavlem Šámalem a Josefem Baxou.

Rychetský řekl, že se však stali soudci i lidé, s nimiž jako předseda nesouhlasil. Například když loni v létě Ústavní soud rozhodl proti prezidentovi, který stál o zrušení služebního zákona, začal Zeman navrhovat do role ústavního soudce kandidáty, o nichž se Rychetský dozvěděl až z novin.

Rychetský nechtěl jmenovat, ale zřejmě šlo o bývalého místopředsedu Městského soudu v Praze Jaromíra Jirsu nebo experta na ústavní právo Josefa Fialu, který jako poslední před Vánoci doplnil patnáctku soudců.