S vyloučením veřejnosti. Soud s Nečasovou probírá tajné informace

Jana Nečasová

Jana Nečasová Zdroj: CTK

Obvodní soud pro Prahu 1 v pondělí vyloučil veřejnost z projednávání kauzy někdejší šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové, dříve Nagyové, v kauze údajného zneužití vojenské rozvědky. Důvodem je mimo jiné to, že probírá informace v režimu utajení. Kromě Nečasové jsou mezi obžalovanými bývalí šéfové rozvědky Milan Kovanda a Ondrej Páleník a zpravodajec Jan Pohůnek.

Čtveřici hrozí za zneužití pravomoci až pětileté vězení. Soudkyně Helena Králová vyloučila veřejnost poté, když se zeptala přítomných stran na jejich názor. Žalobce Rostislav Bajger navrhoval, aby veřejnost mohla zůstat alespoň na část, která se nebude týkat utajených informací.

Podobně se vyjádřili advokáti, kteří řekli, že jim veřejnost nevadí, ale nechají na zvážení soudu, zda je vhodné, aby veřejnost zůstala. Potvrdili, že jejich klienti mají připraveny výpovědi a budou hovořit o utajovaných informacích.

Nečasovou doprovodil k soudu stejně jako na začátku hlavního líčení loni v listopadu manžel, někdejší premiér Petr Nečas. Právě za jeho působení v roce 2012, kdy šéfovala kabinetu, zneužila Nečasová podle státního zastupitelství Vojenské zpravodajství (VZ) ke sledování tehdejší Nečasovy manželky Radky. Kauza vedla k pádu vlády a Nečas se později s Nagyovou oženil.

Mohou mluvit

Výpověď Nečasové má být první v pořadí. Při minulém zahájení hlavního líčení 20. listopadu soud stačil pouze vyslechnout obžalobu, a pak se muselo projednání odročit. Advokáti vojenských důstojníků žádali pro klienty rozšíření zbavení mlčenlivosti, čemuž později ministr obrany vyhověl. Chtějí totiž kromě období týkajícího se obžaloby hovořit také o předchozích letech a metodách práce VZ.

Kromě Nečasové dorazili k soudu i zbylí obžalovaní - exšéfové rozvědky Kovanda a Páleník a zpravodajec Pohůnek. Nečasová zatím s novináři nehovořila, vyšla pouze její kniha s rozhovorem. Advokát Nečasové Eduard Bruna již dříve uvedl, že klientka je na výpověď důkladně připravena a promluva zabere necelé dvě hodiny.

Žádné sledování

Zpravodajci již dříve uvedli, že se nejednalo o sledování, ale měli za úkol prověřit podezření o pohybu pochybných lidí kolem premiérovy manželky. Akce prý byla takzvaným kontrasledováním a zadáním „z nejvyšších míst“.

Případ Vojenského zpravodajství je první z více prověřování týkající se Nečasové, které pokračovalo obžalobou a soudem. Podle žalobců je vysoce postavená exúřednice pojítkem mezi několika kauzami - je obviněná také z uplácení poslanců funkcemi a vynášení informací z Bezpečnostní informační služby.