Schwarzenberg měl vrátit dotaci, Kalousek mu to prominul

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: E15 Anna Vackova

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) před čtyřmi lety vydal odpustek ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi, takže současný předseda TOP 09 nemusel státu vracet pětimilionovou dotaci, kterou získal na obnovu svých rybníků. Dnes o tom informovaly Hospodářské noviny.

Oba byli v té době členy vlády premiéra Mirka Topolánka (ODS). Podle ministerstva financí Schwarzenberg dotaci nezneužil, jeho pochybení bylo jen formální. Podobné odpuštění dostane v podobných případech 90 procent žadatelů.

Schwarzenberg požádal o dotace z programu obnova rybníků po povodni z roku 2002. Na obnovu dvou rybníků dostal asi 4,5 milionu korun. Jeden rybník nestihl zkolaudovat v termínu, k němuž se zavázal ve smlouvě, a zpozdil se o šest měsíců, do druhého projektu dodal vlastní peníze o měsíc později, než bylo třeba. Proto mu finanční úřad uložil, aby dotaci vrátil. Schwarzenberg pak požádal ministerstvo financí o shovívavost.

„Nedošlo ke zneužití veřejných prostředků a nedošlo ke ztrátě prostředků daňových poplatníků,“ sdělil listu mluvčí ministerstva financí Jakub Haas. Podle něj se však Schwarzenberg trestu nevyhnul a za formální pochybení mu byla udělena sankce 60 tisíc korun.

HN upozornily, že ověřit regulérnost úředního postupu je v podobných případech obtížné, protože ministerstvo financí utajuje vnitřní pravidla, jimiž se při odpouštění sankcí řídí. Odmítá také vydat seznam fyzických osob, jimž ministr odvod či penále prominul.