Šéf Národního divadla Černý byl odvolán, s důvody nesouhlasí

Ondřej Černý

Ondřej Černý Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a STAN) dnes náhle odvolala ředitele Národního divadla (ND) Ondřeje Černého. Jako důvod uvedla to, že počátkem roku nastartované spojování ND a Státní opery Praha (SOP) nepostupuje dost rychle. Tvrdí také, že situace v ND není příznivá a je třeba ji stabilizovat. Černý deklarované důvody zásadně odmítá, považuje je za zástupné a krok ministerstva vnímá jako aroganci moci. Za jeho práci se dnes postavili šéfové všech uměleckých souborů ND.

„S paní ministryní jsem v posledních měsících komunikoval poměrně často, během té komunikace nebyly vzneseny vůči mé práci vůbec žádné námitky,“ uvedl. Ani dnes jej ministryně prý před odvoláním nekontaktovala. Dočasným řízením ND pověřila svého ekonomického náměstka Martina Sankota. Na ministerstvo přišel z bankovního sektoru, dříve byl například ředitelem a předsedou představenstva společnosti ČP Invest.

Několik ředitelů kulturních institucí a dalších lidí z oboru, které ČTK oslovila, považuje krok ministryně za nestandardní, jeho zdůvodnění za obecné a neuspokojivé. Odboráři z bývalé SOP ale změnu schvalují; zejména oni proti spojení obou scén výrazně protestovali.

Černý stál v čele ND od roku 2007, ministryně jej odvolala sedm měsíců před skončením jeho řádného mandátu. Ministerstvo kultury výběr jeho nástupce dlouho neřešilo. V únoru sice vypsalo konkurz, který ale v termínu uzávěrky přihlášek v dubnu zrušilo.

Přístup ministerstva kultury kritizovali několik měsíců odborníci, neboť srovnatelné evropské scény znají jméno budoucího ředitele nejméně dva roky předem. Na to také upozornilo dnes ráno vedení ND ministryni v otevřeném dopise. Ministryně později uvedla, že dopis neměl na její rozhodnutí vliv; Černý však míní, že ano.

Ministerstvo uvádí, že podle analýz, které se v ND letos uskutečnily, „není situace uvnitř divadla příznivá“. Chybně jsou prý nastavené řídící a provozní procesy, což se kromě ekonomické nestability odráží v nejistotě a demotivaci zaměstnanců ND a SOP. Šéfové souborů ND ale dnes řekli, že pokud jsou umělci demotivovaní, tak jedině přístupem ministerstva.

Úřad se přitom odvolává i na audit, jemuž ještě před pár měsíci nepřikládalo téměř žádnou váhu s tím, že měl být zadán jinak. Jeho výsledky měly sloužit jako podklad pro transformaci obou divadelních scén, zadán byl ale až po zahájení transformace.

Podle Černého se zabýval řídícími procesy a personálními otázkami v ND, vůbec ne ekonomickými procesy. Jeho výsledky dostal až čtyři měsíce poté, co je firma předala ministerstvu, a nikdo je s ním neprojednal.