Šéfka pozemkového úřadu nechá prověřit zakázky jejích předchůdců

Šéfka Státního pozemkového úřadu (SPÚ) Svatava Maradová nechá přezkoumat, jak úřad za jejích předchůdců Radima Ziky a Petra Šťovíčka zadával veřejné zakázky. Úřad nyní vybírá auditorskou firmu, která prověří veřejné zakázky, oblast informačních technologií či právních služeb. Audit by měl být zahájen v říjnu, výsledky mají být známy v prosinci.

Ministr zemědělství Marian Jurečka minulý týden uvedl, že policie na úřadu prošetřuje "průšvihy až za miliardy korun", za něž by měly padnout konkrétní tresty. Podle mluvčí řekla mluvčí úřadu Monika Machtovánelze vyloučit, že ministr měl na mysli i některé veřejné zakázky bývalých vedení.

Machtová dodala, že kromě některých neoprávněných restitučních rozhodnutí mohou být předmětem zájmu policie některá rozhodnutí bývalého vedení z oblasti veřejných zakázek, informačních technologií a právních služeb, jakož i případy prodeje pozemků, které měly být blokovány pro církevní restituce.

Nejznámějším dosud medializovaným případem je případ neoprávněné restituentky lukrativních pozemků v Praze Emílie Bednářové. Stát jí vydal majetek, na který zřejmě neměla nárok. Machtová potvrdila, že škoda v tomto případě mohla překročit miliardu korun. „V této souvislosti je nutné zdůraznit, že SPÚ žádný vlastní odhad škod nerealizoval,“ podotkla Machtová.

Narozeniny u Rittiga

Úřad chce podle mluvčí zrušit blíže nespecifikovanou zakázku na právnické služby, neboť se ukázala jako netransparentní. Zároveň vybírá auditorskou firmu, která prověří oblast veřejných zakázek, právních služeb a informačních technologií. Prověřovaným obdobím má být v informačních technologiích období od ledna 2009 do konce letošního června a v právních službách od ledna 2012 do konce letošního června. Po většinu této doby vedli úřad Zika a Šťovíček.

Podle Machtové vyšetřovali policisté Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu již v době nástupu Maradové do funkce. Maradová je v čele úřadu od 16. června letošního roku. Jejího předchůdce Šťovíčka odvolal Jurečka na konci února poté, co mu Šťovíček nedokázal uspokojivě vysvětlit informace o své návštěvě na narozeninách lobbisty Iva Rittiga.

Čeká obvinění

Úřad na základě informací z různých zdrojů přezkoumává své dosavadní postupy a rozhodnutí ve věci restitucí. Současná legislativa mu však neumožňuje přezkoumat a případně zrušit rozhodnutí starší tří let. „Jedinou výjimkou pro případy, kdy bude konkrétní rozhodující úředník odsouzen pro trestný čin,“ podotkla Machtová. Úřad proto čeká, zda policie obviní konkrétní osoby.

Státní pozemkový úřad spravuje a prodává státní zemědělský majetek. Vznikl na základě zákona k 1. lednu 2013. Jeho vytvořením se v jedné instituci spojily agendy vykonávané do té doby Pozemkovým fondem ČR a soustavou pozemkových úřadů. Jako důvod ke zřízení úřadu uvedla vláda úsporu administrativních nákladů a agend.