Senát schválil omezení darů politickým stranám na tři miliony za rok

Vezmi pár milionů ze stranické kasy, vyfoť hlavu a nasaď na billboard

Vezmi pár milionů ze stranické kasy, vyfoť hlavu a nasaď na billboard Zdroj: Repro Strategie

Politické strany zřejmě budou moci dostat od jednotlivce nebo firmy jako dar nejvýše tři miliony korun za rok. Vládní novelu o politických stranách, která má od přespříštího roku podle předkladatelů zlepšit i dohled nad jejich hospodařením, dnes schválil Senát. Předloha nyní zamíří k podpisu prezidentu Miloši Zemanovi.

Senát zároveň vrátil Sněmovně novelu volebních zákonů, která má zavést pro politické strany a hnutí limity na volební výdaje. Výši těchto limitů nezměnil, i když dnes k přijetí návrhu ODS na jejich snížení chyběly jen dva hlasy. Horní komora chce především zpřesnit pravidla podpory volebních uskupení, kterou by jim poskytovali nekandidující jednotlivci, firmy nebo spolky.

Pokud poslanci senátní úpravy neschválí, novela nebude přijata. Výdaje stran na kampaň v parlamentních a krajských volbách by zůstaly neomezeny. Na podobě volebních zákonů se podle ústavy musejí parlamentní komory shodnout.

Návrh počítá s tím, že v případě voleb do Sněmovny bude moci každé kandidující uskupení za kampaň utratit maximálně 90 milionů korun. V případě krajských voleb má být limit stanoven na sedm milionů korun na kraj. Kandidáti na senátora by podle návrhu nesměli dát za kampaň více než 2,5 milionu korun. Padesátimilionový strop pro evropské volby by nadále měli dodržovat i kandidáti na prezidenta.

Zavedení limitů se nebude týkat komunálních voleb ani voleb do zastupitelstva hlavního města Prahy, byť plní roli krajského zastupitelstva. Norma má také zvýšit stranám pro sněmovní a evropské volby volební kauci, tedy příspěvek politických stran státu na volební náklady, a to z 15 na 19 tisíc korun. Ministerstvo vnitra to zdůvodnilo inflací. Novela počítá také s povinným zřízením transparentních volebních účtů a podřízením dohledu nad hospodařením stran novému nezávislému úřadu.