Senátoři napadli u Ústavního soudu vyhlášku o insolvencích

peníze (ilustrační foto)

peníze (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: mlovitt via Wikimedia

Stížnost k Ústavnímu soudu proti vyhlášce ministerstva spravedlnosti o insolvencích poslalo jedenadvacet senátorů. Předpis, který má začít platit od srpna, je podle nich v rozporu se záměrem úřadu Roberta Pelikána (ANO) bojovat s insolvenčními mafiemi. Naopak posiluje nebezpečné regionální klientelistické sítě založené na vazbách mezi některými soudci a na nich závislými insolvenčními správci, shodují se zákonodárci.

„Jde o regulaci odporující zdravému rozumu, která poškozuje zájmy dlužníků i věřitelů a prospívá jen skupinám, které se snaží v zákulisí manipulovat s insolvenčními procesy. A také je to bezprecedentní zásah do dělby moci ve státě,“ prohlásil senátor Petr Bratský (ODS). Vyhláška obchází jak obě parlamentní komory, tak soudy, a proto je v rozporu s ústavou, vysvětlil.
Ústavní soud nemá pevnou lhůtu, do níž musí o stížnosti rozhodnout. Nelze vyloučit ani to, že ji shodí ze stolu.

Podstatou vyhlášky je nařízení insolvenčním správcům, aby byli po celou dobu úředních hodin osobně přítomni v místě své provozovny. „Omezuje výkon činnosti insolvenčního správce mimo kancelář spočívající v zjišťování a zajišťování majetku dlužníků a v realizaci jeho prodeje,“ konstatoval šéf Asociace insolvenčních správců Daniel Ševčík. Správci se přitom proti vyhlášce nemohou účinně bránit, ačkoli pro některé z nich mohou být její dopady likvidační, dodal.

Pelikán nyní chystá největší změnu v insolvencích za posledních sedm let. Připravovaná novela by podle něj měla zamezit právě možné šikaně dlužníků. Ti by měli mít možnost splatit dluhy bez toho, aby spadli na sociální dno.

Správce Cupka na Sazce vydělal téměř padesát milionů