Sisák s Halou připravili exšéfa Slavie Řebíčka o 25 milionů, tvrdí policie

Aleš Řebíček

Aleš Řebíček Zdroj: CTK

Kauza údajně zmanipulovaných insolvenčních řízení kolem Petra Sisáka a Ivo Haly se kromě úpadku Via Chem Group dotýká také fotbalového klubu SK Slavia Praha, který do loňska vlastnil Aleš Řebíček. Toho podle policie organizovaná skupina připravila o téměř 25 milionů korun. Vyplývá to z textu obvinění, které se podařilo získat deníku Právo.

List píše, že útok na Řebíčka podle policie spočíval ve zinscenování fiktivního insolvenčního řízení společnosti Falkonida, do jejíhož majetku nastrčená insolvenční správkyně Vladimíra Jechová Vápeníková – v současné době je ve vazbě – zahrnula i smyšlenou pohledávku za Slávii v řádu stamiliónů korun.

„Aleš Řebíček tak byl uveden v omyl, že ohledně majoritního podílu akcií SK Slavia Praha existují z doby, než jej prostřednictvím společnosti Viscontia nabyl v roce 2011 on sám, nevypořádané obchodní vztahy,“ cituje Právo text obvinění.

Sám Sisák ve svém prohlášení stejně jako advokát Ivo Hala jakoukoliv vinu odmítl a celou kauzu označil za absurdní až kafkovskou. „Jsem překvapen situací, která se odehrává v České republice, zatímco se s kolegou nacházím na dlouhodobě plánované, několikadenní pracovní cestě do zahraničí,“ uvedl Sisák.

Narafičená léčka podle obvinění vyvolávala dojem, že Falkonida má nárok na akcie Slávie v hodnotě více než 500 milionů korun. „Skupina tak měla dotlačit Řebíčka k jednáním o odkoupení pohledávek insolvenčních věřitelů, přičemž jako prostředník měl při tomto vyjednávání vystupovat Hala,“ uvedl deník.

Hala měl prý nabízet, že zařídí dohodu o mimosoudním vyrovnání, s čímž Řebíček nakonec souhlasil a v dubnu 2014 vyplatil přes nastrčené advokáty skupině 24 miliónů a 688 tisíc korun.

Včera Sisák uvedl, že celá kauza je podle něj hluboké nedorozumění a že je připraven ho vysvětlit a objasnit. Odmítl, že by se vyhýbal policii. Do republiky se prý vrátí koncem týdne a je připravený s policií stejně jako Hala spolupracovat.

Plán prý využíval správkyni i žalobce

Jak deník píše, celý plán na obrání Řebíčka o téměř 25 miliónů měl přitom podle policie vymyslet právě Sisák a Hala měl podle obvinění dohlížet na jeho realizaci, k čemuž měl využívat další obviněné včetně Vápeníkové a také současného žalobce brněnského městského státního zastupitelství Romana Skopala. Právě on měl podle Práva na konci roku 2012 připravit pro Halu dokumenty, které stály na počátku fiktivního insolvenčního řízení.

Skopal listu řekl, že se cítí nevinen. „Mám čisté svědomí a orgánům činným v trestním řízení poskytuji plnou součinnost,“ uvedl. Poznamenal, že v době údajné trestné činnosti související se Sisákem byl nezaměstnaný a vůbec nevěděl, že se dostane do soustavy státního zastupitelství.

Dříve pracoval jako asistent někdejší ústavní soudkyně Elišky Wagnerové a těsně před svou prací pro Halu, konkrétně od března 2012 do konce srpna téhož roku, pracoval jako ředitel justičního odboru na resortu spravedlnosti.