Škodovka se s Mladou Boleslaví dohodla na snížení daně z nemovitosti

Škoda Auto v Mladé Boleslavi

Škoda Auto v Mladé Boleslavi Zdroj: profimedia

Mladá Boleslav sníží daň z nemovitosti, a to na koeficient tři. Nyní platí koefiecient čtyři, město ho zavedlo loni ve snaze získat více peněz do rozpočtu na plánované investice. Toto opatření se výrazně dotklo firmy Škoda Auto, která tak letos a příští rok místo dosavadních 40 milionů zaplatí na dani z nemovitosti 80 milionů korun. Původně se daně z nemovitosti odváděly v koeficientu dva.

Výbor pro spolupráci se Škodou Auto a Okresní hospodářskou komorou připravilo kompromisní návrh, který při dnešním hlasování zastupitelstva města podpořili všichni zástupci koalice i opozice; hlasování se zdržel jen náměstek primátora Michal Kopal. Projednané změny začnou platit od roku 2018.

„Vyjednaný kompromis považujeme za odrazový můstek pro dlouhodobou spolupráci a jsme tomu všichni rádi,“ řekl náměstek primátora Jiří Bouška. Proti předložené variantě daňové zátěže nic nenamítali ani přítomní zástupci Škodovky či hospodářské komory. „S návrhem nemám žádný problém,“ uvedl předseda Okresní hospodářské komory Mladá Boleslav Jaroslav Čupík. „My jsme nikdy nechtěli, aby takto vysoká daň platila nastálo,“ řekl primátor Raduan Nwelati (ODS).

Vyjednaný kompromis považujeme za odrazový můstek pro dlouhodobou spolupráci a jsme tomu všichni rádi

„Potkali jsme se na půli cesty, vize Škodovky byl koeficient dva od roku 2017, nakonec jsme se shodli na trojce od roku 2018. Opatření bude mít jen minimální vliv na drobné podnikatele, na občany prakticky nulový,“ uvedl Bouška.

Peníze, které magistrát do roku 2018 od automobilky vybere, hodlá město využít na obecně prospěšné projekty, jakými jsou například opravy komunikací, investice do sociálních služeb či podpora podnikání. „I přes snížení koeficientu se městu nakonec podaří vybrat ve srovnání s rokem 2015 o cca 24 milionů korun víc. Každý koeficient má totiž ještě různé varianty, jež budou předmětem dalšího jednání,“ doplnil náměstek.

Mladoboleslavská automobilka se podle něj navíc zavázala podpořit městské sociální, kulturní a další projekty částkou sedmi milionů korun ročně.