Škody v zemědělství: podle státu miliarda, podle zemědělců o 700 milionů více

Premiér Petr Nečas s ministrem zemědělství Petrem Bendlem v Zálezlicích na Mělnicku.

Premiér Petr Nečas s ministrem zemědělství Petrem Bendlem v Zálezlicích na Mělnicku. Zdroj: ctk

České zemědělství utrpělo v důsledku červnových povodní podle prvních odhadů ministerstva zemědělství škodu ve výši 1,1 miliardy korun, podle Agrární komory jsou ale ještě o téměř 700 milionů vyšší. Dalších 2,2 miliardy činí škody na státním vodohospodářském majetku zejména Povodí Vltavy a Povodí Labe, řekl dnes novinářům ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

Odhady škod jsou podle Bendla zatím předběžné, zejména kvůli tomu, že stále ještě neopadla voda na severu Čech. Až se tak stane, odhady se možná ještě zpřesní. Při posledních velkých záplavách v Čechách před 11 lety dosáhly škody asi 3,6 miliardy korun, tedy více než nyní.

Rozsah zaplavené zemědělské půdy činí podle ministerstva přes 50 tisíc hektarů. Z této plochy činí zhruba dvě třetiny půda orná a třetinu trvalé porosty. „Co je alarmující pro Česko jsou ztráty na zvířatech. Nejvíce postihla povodeň rybáře,“ podotkl Bendl.

Podle Agrární komory jsou ale škody v zemědělství způsobené letošními záplavami vyšší než nyní odhaduje MZe a činí minimálně 1,8 miliardy korun. Prezident komory a senátor Jan Veleba přitom míní, že škody zemědělců ještě stoupnou a dosáhnou zhruba dvou miliard korun.

Agrární komora dnes uvedla, že škody na orné půdě se týkají 35 tisíc hektarů a činí 1,2 miliardy korun. Poškozeno bylo také 20 tisíc hektarů trvalých travních porostů, což znamená škodu 300 milionů. Zcela zničeno bylo 212 hektarů chmelnic, poškozeno dalších 318 hektarů, což znamená škodu ve výši 77 milionů korun. Zaplaveno bylo i 982 hektarů osazených zeleninou, což pěstitelům způsobilo ztráty 190 milionů.

„Konečný odhad škod - bez rybářství - tak činí 1,767 miliardy korun,“ uvedl Veleba. Další částky nyní budou zemědělci nuceni investovat do uvedení půdy do původního stavu a asanace budov a zatopených pevných ploch.

Na vodohospodářském majetku jsou škody 2,2 miliardy

Co se týče škod na státním vodohospodářském majetku, z částky 2,2 miliardy připadá podle ministerstva 900 milionů na Povodí Vltavy, miliarda na Povodí Labe a 300 milionů pak Povodí Ohře zejména v oblasti Terezína. Největší škody podle území se týkaly majetku Povodí Vltavy na dolním toku této řeky (700 milionů) a majetku Povodí Labe rovněž na dolním toku řeky (440 milionů korun). Další organizace spadající pod MZe utrpěly škody ve výši asi 120 milionů, nejvíce u státních Lesů ČR (přes sto milionů), ale také například u hřebčína v Písku (asi 1,5 milionu).

Výrazné a velké škody napáchala velká voda také na vodovodech a kanalizacích. Poškozeno bylo asi 80 vodovodů pro veřejnou potřebu, kterými je nyní nepitnou vodou zásobováno asi 34 tisíc lidí. Zasaženo bylo také 900 studní a několik velkých čističek odpadních vod včetně té největší, pražské. „Škody na vodovodech a kanalizacích přesahují 100 milionů,“ dodal Bendl.