Školka pro dvouleté může zhatit další změny

Ministryně školství Kateřina Valachová

Ministryně školství Kateřina Valachová Zdroj: ctk

Poslanci mají zítra na programu zákon, který prověří soudržnost koalice. Prezident Miloš Zeman vetoval novelu školského zákona z dílny ministryně Kateřiny Valachové (ČSSD). Na přehlasování hlavy státu je třeba 101 hlasů.

Sněmovna přitom původně schválila zákon jen 96 hlasy a hlasování se zdrželo i několik koaličních poslanců. Pochybovali o různých částech novely.

Jedním z nich byl poslanec Jiří Koskuba (ČSSD), jemuž se nezamlouvá zejména inkluze dětí se zvláštními potřebami do běžných základních škol. Očekává, že vláda bude na koaliční poslance před jednáním hodně tlačit, aby zákon prošel. „Nevylučuji, že tentokrát novelu naší paní ministryně podpořím. Neotráví-li mne obvyklá, zbytečně rozvleklá diskuze přítomných učitelů, ve které co hlava, to názor,“ uvedl Koskuba.

Hlavním důvodem, který prezident k vetu sdělil, bylo ustanovení, jež se do zákona dostalo až při projednávání ve sněmovně. Je to povinnost obcí garantovat místa ve školkách pro děti nejen čtyřleté a tříleté, jak chtěla Valachová, ale od roku 2020 i dvouleté. Obce se toho obávají. Netuší, jak velká poptávka rodičů po umístění dvouletých dětí bude.

Obce se obávají, že by měly mít povinnost zajistit místa ve školkách už i pro dvouleté děti. Netuší totiž, jak velký zájem by rodiče mohli mít.

Ministryni teď nezbývá nic jiného než i tento krok podporovat. Pokud poslanci prezidenta nepřehlasují, spadne celý pod stůl a bude se muset projednávat znovu. „Zajištění míst ve školkách pro děti považuji za systémový krok a podporu rodičů,“ míní Valachová. Případné další kroky, pokud by zákon neprošel, by ministryně komentovala až po jednání.

„Věřím, že se mi podaří najít ještě minimálně pět poslanců a poslankyň, kteří novelu podpoří,“ uvedla Valachová. Novela obsahuje povinnou maturitu z matematiky, zavedení jednotných plošných zkoušek na střední školy, možnost registrace lesních mateřských škol v oficiálním registru, povinnou docházku do školky pro pětileté děti a další změny. Hodně se v souvislosti s novelou mluvilo o podpoře inkluze. Sama úprava s tím ale souvisí jen okrajově, zabývá se financováním podpory pro potřebné děti.