Skopeček: Není náhoda, že koalice dohodla růst platů ve veřejné sféře těsně před volbami

Jan Skopeček

Jan Skopeček Zdroj: ČTK

Stát zvýší platy v průměru o osm procent. Nejvíce dostanou přidáno učitelé a nepedagogičtí pracovníci ve školství. Odbory označily kompromisní řešení, na němž se dohodla menšinová koalice ANO a ČSSD, za racionální. Opoziční ODS jej ale vnímá jako kalkul před komunálními volbami.

 „Výchozí pozice byly představy o šesti a deseti procentech. Domluvili jsme se, že je třeba diferencovat, takže nárůsty jsou do 15,9 procenta Podle jednotlivých profesí je to v průměru asi osm procent,“ řekl premiér Andrej Babiš. Dodal, že platové tarify ve veřejném sektoru neporostou plošně, aby více peněz dostali hůře placení zaměstnanci.

Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Skopeček z opoziční ODS souhlasí, aby si přilepšili zaměstnanci s nejnižšími platy. „Ne náhodou se ale koalice dohodla těsně před komunálními volbami. Spousta otázek důležitých pro naše hospodářství, jako je reforma penzí, však zůstala zamlčena,“ dodal kriticky.

Plán státních financí má kabinet schvalovat 19. září, pak o něm rozhodne Poslanecká sněmovna, kde se Babišova sestava opírá o KSČM. Senát rozpočet neprojednává.

V pátek se vláda sejde s předáky Českomoravské konfederace odborových svazů, aby s nimi růst platů projednala. Podle šéfa centrály Josefa Středuly jde o racionální základ pro dohodu, která může být podle něj na stole velmi rychle. Pozastavil se však nad tím, jak dlouho jednání trvala.

 

„Odbory se nyní zaměří na to, kolik peněz by mělo putovat do základů platů a kolik do odměn. Také nás bude zajímat, jestli nejsou některé skupiny pracovníků z přidávání vyloučeny,“ podotkl Středula s tím, že koalici trvalo pět měsíců, než návrh sestavila.

Kromě zvýšení platů se ANO a ČSSD dohodly na zrušení 1327 míst na ministerstvech, z toho je více než tisícovka neobsazena. Oproti letošku stát ušetří 1,2 miliardy korun. Šéfka státní pokladny Alena Schillerová požadovala seškrtat přes 2200 míst a úsporu 3,4 miliardy. „Černé duše“jen letos přišly na šest miliard.  

Průměrný plat ve veřejném sektoru činil v prvním kvartále 32 725 korun hrubého. Meziročně se zvedl o více než 14 procent. Polovina lidí vydělávala přes 30,5 tisíce.