Slavia vypadla, za pohárovou sezonu ale dostane 400 milionů korun

Slavia v Evropské lize končí ve čtvrtfinále

Slavia v Evropské lize končí ve čtvrtfinále Zdroj: Michal Beránek/Sport

Zklamaný Ondřej Kolář
Trenér Slavie Jindřich Trpišovský během utkání Evropské ligy proti Arsenalu
Slavia v Evropské lize končí ve čtvrtfinále
Slavia v Evropské lize končí ve čtvrtfinále
Slavia v Evropské lize končí ve čtvrtfinále
8
Fotogalerie

Fotbalisté pražské Slavie, kteří ve čtvrtek vypadli z Evropské ligy, si účinkováním v této sezoně v pohárech vydělali v přepočtu zhruba 390 milionů korun. Další peníze český šampion dostane za marketingová práva a přehoupne se tak přes hranici 400 milionů korun.

Nejvyšší částku inkasovala Slavia hned v začátku sezony, za vypadnutí v závěrečném předkole Ligy mistrů s dánským Midtjyllandem jí připadl fixní kompenzační bonus pět milionů eur (129,7 milionu korun). Za případný postup do základní skupiny prestižní soutěže UEFA uděluje štědrou odměnu 15,25 milionu eur (396 milionů korun).

Pražané přešli do základní skupiny Evropské ligy a za účast v ní dostali 2,92 milionu eur (75,7 milionu korun). Za každou ze čtyř výher si vydělali 570 tisíc eur, což je dohromady v přepočtu 59,1 milionu korun. Konečné druhé místo ve skupině českému šampionovi vyneslo 500 tisíc eur (13 milionů korun) stejně jako účast ve vyřazovací fázi.

Postupem přes Leicester na úvod jarní části slávisté vydělali 1,1 milionu eur (28,5 milionu korun), následným vyřazením Glasgow Rangers dalších 1,5 milionu eur (38,9 milionu korun). Pokud by Pražané dokázali přejít i přes Arsenal, s nímž ve čtvrteční domácí odvetě čtvrtfinále prohráli 0:4, získali by za účast mezi čtyřmi nejlepšími týmy soutěže dalších 2,4 milionu eur (62,3 milionu korun).

Téměř 30 milionů korun pak červenobílí dostanou v hodnocení klubového koeficientu za posledních 10 let. Celková částka se dělí na jednotlivé akcie, v Evropské lize má jeden díl hodnotu 71.430 eur. Slavia si připsala šestnáctinásobek. Do celkové částky ještě Pražanům přibydou příjmy z marketingových práv.

Další české týmy v této sezoně pohárů svými výdělky za Slavií výrazně zaostaly. Sparta získala zhruba 6,6 milionu eur (170 milionů korun), Liberec jako třetí ze zástupců v základní skupině Evropské ligy asi 5,6 milionu korun (145 milionů korun). Slovan sice uhrál více bodů než Letenští, ale dostal výrazně méně za desetiletý koeficient. Český finanční rekord za jednu sezonu drží Plzeň, která v ročníku 2018/19 díky účasti ve skupině Ligy mistrů vydělala v součtu přibližně 800 milionů korun.