Slibované rušení ministerstev? Nebude. Naopak má úřadů přibýt

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: profimedia.cz

Ještě před dvěma měsíci kritizoval premiér Petr Nečas přebujelou byrokracii a mluvil o tom, že do konce roku navrhne v rámci vládních úspor zrušení tří ministerstev. Nejčastěji se mluvilo o ministerstvu pro místní rozvoj, kultury a životního prostředí. Z plánu ale podle prohlášení vládních politiků přinejmenším letos nic nebude, informovala Česká televize. Naopak možná nové úřady přibydou.

„Pochybuji, že bychom měli už v roce 2013 o tři ministerstva méně,“ uvedla pro ČT vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Právě Peake má rušení úřadů a redukci přebytečných úředníků na starosti.

Tato agenda je podle Peake složitější, než si ho Nečas představoval. Mimo jiné také proto, že ho připravují právě úředníci. „Zrušit úřad neznamená jen odšroubovat cedulku, ale právě zrušit náplň, kterou vykonává,“ dodala vicepremiérka.

Proti záměru rušit některé z resortů se staví ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Vždycky jsem byl zdrženlivý k tomu, aby se rušila konkrétní ministerstva, to jsem nikdy nenavrhoval. Ale zcela určitě se bude muset zrušit celá řada agend,“ uvedl Kalousek.

Peake ale zatím rušení ministerstev definitivně nevylučuje. Podle posledních informací chce mít do 30. září přehled popisující všechny úřady v zemi a jejich agendu. „Návrh bude na stole nepochybně do konce roku, pak bude už jasno v tom, které ministerstvo začne pracovat na svém rozpuštění,“ řekla pro ČT.

Nové úřady naopak možná přibydou

Česká televize také upozornila na to, že namísto rušení se v hlavách některých politiků naopak rodí myšlenky na úřady nové. Vláda třeba počítá se vznikem Národní rozpočtové rady, která by sice měla být součástí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), ročně ale spolkne 50 milionů. Další nový úřad pro veřejný dohled nad politickými stranami pak ročně přijde na 18 milionů. Vicepremiérka Peake ale trvá na tom, že stát díky novým úřadům víc ušetří, než vydá. Se samostatným ministerstvem pro lidská práva a menšiny, o jehož obnovu žádají vládu romská sdružení v reakci na kauzu smyšleného útoku v Břeclavi, se rovněž nepočítá. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg na žádosti reagoval vyjádřením, že Česká republika si ho v době škrtů nemůže dovolit. Podle jeho slov stačí, když má sféru na starosti silný úředník.