Slovensko uvažuje o nákupu českých letadel L-159 Alca

Aero L-159 Alca v barvách české armády.

Aero L-159 Alca v barvách české armády. Zdroj: wikimedia.org

Slovenská armáda uvažuje o nákupu českých letadel L-159 Alca. Český rozhlas - Radiožurnál dnes informoval o tom, že Slováci by mohli těmito stroji nahradit starší letouny L-39 Albatros. O celé záležitosti by nyní měli jednat armádní experti z obou zemí.

„Otázku možné výměny našich letadel L-39 Albatros za české Alcy jsem otevřel s českým ministrem (obrany) Alexandrem Vondrou… a dohodli jsme se, že o tomto tématu budou jednat experti ze vzdušných sil našich ministerstev,“ řekl serveru Topky.sk slovenský ministr obrany Martin Glváč.

Dohodu o zahájení jednání podle slovenského webu potvrdil i Vondra. Pro kladný výsledek rozhovorů je ale podle něj nutné, aby podmínky obchodu byly výhodné pro obě strany.

Mluvčí českého ministerstva obrany Jan Pejšek řekl, že ohledně případného nákupu letadel by mělo být jasněji do konce roku. Neví se však, o kolik letadel by se nakonec mělo jednat. „Vždy jsme říkali, že L-159 jsou kvalitní stroje a zájem slovenské strany to nyní potvrzuje,“ řekl mluvčí s tím, že by to bylo poprvé po dlouhých letech snahy, že by nějaká jiná země začala tyto české letouny využívat. „Pro případné další kupce by to byl pozitivní signál, že už je nemá jen naše armáda, ale i slovenská,“ dodal.

Slovensko o letadla L-159 stojí hlavně proto, že díky vestavěnému radaru umožňují efektivnější výcvik pilotů stíhaček MiG-29, které slovenské letectvo využívá.

Česká armáda nakoupila od leteckých závodů Aero Vodochody 72 letounů L-159. Dnes ale využívá jenom třetinu z nich, ostatní stroje skladuje v hangárech a hledá pro ně kupce. Prodej přitom komplikuje to, že některé součásti letadel se vyrábějí v USA, které vývoz do některých zemí blokují. Kvůli tomu například sešlo z dohody s Venezuelou, která měla o letouny zájem.