Sněmovna umožnila státu nakupovat půdu pro pozemkové úpravy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Sněmovna schválila novelu zákona o Státním pozemkovém úřadu, která má výrazně omezit vydávání státní zemědělské půdy. Současně má úřadu také umožnit nakupovat a hospodařit s pozemky, které bude potřebovat k pozemkovým úpravám nebo ke stavbě dálnic a přehrad. Předlohu nyní dostane k projednání Senát.

Státu nyní schází půda na dokončení restitucí, ale třeba i na případnou směnu kvůli stavbám dálnic či protipovodňových hrází. Stát se proto snaží další prodeje státní půdy utnout. Zbývající restituenti, kteří mohou ještě nárokovat až 300 tisíc hektarů zemědělské půdy, by měli být vyplaceni. Dostat mají zhruba půl miliardy korun.

Kvůli tomu neúspěšně navrhoval zamítnutí novely bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Argumentoval tím, že by na tom vyplacení restituenti byli hůře než ti, kterým byly vydány náhradní pozemky. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) však argumentoval tím, že stát eviduje 48 tisíc žadatelů s nárokem do deseti tisíc korun, které nelze při současných cenách vypořádat pozemkově.

Od začátku 90. let Pozemkový fond a následně z něj vzniklý SPÚ privatizoval 660 tisíc hektarů zemědělské půdy. Původní plán počítal s privatizací půl milionu hektarů. SPÚ by měl podle návrhu do budoucna mimo jiné více využívat předkupní právo státu k privatizovaným pozemkům. Komplikuje to současná právní úprava.

Možnost převodů

Poslanci schválili návrh zemědělského výboru, aby v případě zrušení školy nebo školského zařízení zřízeného krajem musel kraj přednostně nabídnout pozemkovému úřadu nemovité věci, které předtím bezúplatně získal od bývalého Pozemkového fondu pro činnost školy. Podpořil to i ministr Jurečka.

Novela kvůli zachování státní rezervy půdy ruší také možnost převodů státní půdy vlastníkům sousedících pozemků, pokud převáděná půda nepřesahuje deset procent rozlohy sousedního pozemku. Podle vlády byla navíc využitelnost tohoto ustanovení v praxi mizivá. Poslanec Josef Šenfeld (KSČM) neúspěšně navrhoval tuto možnost v zákoně ponechat.

Sněmovna navíc schválila návrh Petra Kudely (KDU-ČSL), který umožní zahrádkářům požádat o převod půdy pod zahrádkářskými a chatovými osadami, a to za cenu obvyklou. Žádost budou moci podat do 31. prosince 2018. Půjde o osady zřízené nebo existující už před 1. říjnem 1976. Kudela uvádí, že do zákona tak vrací ustanovení, které pozbylo platnosti k 31. prosinci 2013. Ministr Jurečka s tímto ustanovením souhlasil.

Svatava Maradová: Půda došla. Restituentů je víc než pozemků