Sobotka chce, aby koalice příští týden vybrala jméno eurokomisaře

Budova Evropské komise

Budova Evropské komise Zdroj: CC BY 2.0: Sebastien Bertrand via Flickr

Premiér Bohuslav Sobotka chce, aby se koalice příští týden shodla na jménu kandidáta na nového českého eurokomisaře. Sociální demokracie i nadále trvá na svém kandidátovi, kterým je bývalý ministr financí Pavel Mertlík. ANO nově nominovalo ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou. O nominaci bude v pondělí jednat koaliční rada.

„Rád bych příští týden jel do Bruselu s jedním jménem a uvidíme, kam do té doby dospějeme z hlediska vyjednávání o portfoliu pro Českou republiku,“ řekl novinářům Sobotka. Podle něj Česko nyní vyjednává o obsazení evropského komisaře pro průmysl, dopravu či evropské fondy.

O českých preferencích dnes Sobotka telefonicky jednal s francouzským socialistickým prezidentem Françoisem Hollandem. Oba politici se dohodli na vzájemné podpoře svých kandidátů na eurokomisaře, uvedl v tiském prohlášení úřad české vlády. Paříž usiluje o řízení některého z klíčových resortů, například vnitřního trhu.

Sobotka dnes telefonicky mluvil i s prezidentem Evropské unie Hermanem Van Rompuyem. Podle úřadu vlády probírali obsazení místa příštího ministra zahraničí EU a šéfa Evropské rady, kterým je právě Van Rompuy. Bližší informace k tomuto jednání úřad nesdělil. O obsazení těchto postů bude jednat mimořádný summit EU, který se sejde ve středu v Bruselu.

Telička mimo

ANO původně navrhlo na komisaře lídra své kandidátky do Evropského parlamentu a bývalého lobbistu Pavla Teličku, nyní ale svou nominaci změnilo.

Předseda hnutí a vicepremiér Andrej Babiš se domnívá, že by Česká republika mohla být s nominací ženy úspěšnější. „Paní Jourovou jsme nominovali, i když je to ztráta pro hnutí. Juncker si přeje ženu, tak máme skvělou ženu, která nás bude dobře reprezentovat,“ řekl Babiš. Kdo by případně Jourovou v čele ministerstva pro místní rozvoj nahradil, nechtěl Babiš říct. Poznamenal ale, že už má v této věci jasno.

Méně významné resorty

„Chci dělat to, čím budu pro republiku nejužitečnější,“ napsala ke své kandidatuře Jourová. Premiér Sobotka řekl, že bere novou nominaci hnutí ANO na vědomí a že o ní bude koalice v pondělí jednat. Pokud se koalice v brzké době na jménu českého kandidáta neshodne, podle odborníků hrozí, že by na Česko mohl v nové Evropské komisi zbýt jen některý z méně významných resortů.

Lidovci původně usilovali o bývalou europoslankyni Zuzanu Roithovou. Ta ale nominaci odmítla a navrhla za sebe zkušeného evropského úředníka Petra Blížkovského. Juncker se už dříve vyjádřil, že je pro větší zastoupení žen v komisi. Totéž v dopise adresovaném Junckerovi podpořily také končící eurokomisařky. Připomínají, že v minulých obdobích měly ženy v komisi zhruba třetinové zastoupení. Chtějí, aby členské státy nominovaly do 28člennné komise nejméně deset žen a žádají Junckera o podporu.