Sobotka gratuluje Tsiprasovi, prý má mandát pro nutné reformy

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Výrazné vítězství levicové Syrizy Alexise Tsiprase v předčasných parlamentních voleb v Řecku dává podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) staronové řecké vládě silný mandát k realizaci nutných reforem. Sobotka v dnešním prohlášení svému řeckému protějšku pogratuloval k volební výhře a vyjádřil naději, že Tsiprasovi se podaří Řecko ekonomicky stabilizovat, i když v současné uprchlické krizi to bude ještě složitější než dříve.

„Nedávný vývoj jasně ukázal, jak může nestabilita na jednom konci Evropy rozkolísat dění v ostatních zemích. Potřebujeme proto Řecko konsolidované a stabilní, které bude mít dostatek sil, aby zůstalo součástí eurozóny a bylo rovněž schopno přispívat k ochraně vnější hranice schengenského prostoru,“ uvedl český premiér.

Tsiprasovi popřál hodně úspěchů, protože svou zemi „povede v nelehké době, která se díky uprchlické krizi stává ještě komplikovanější“. Jasné vítězství Syrizy mu podle Sobotky ale dává silný mandát k dodržení podmínek záchranného programu a splnění úsporných opatření.

Reakce trhů

Reakce finančních trhů by nemusela být podle hlavního ekonoma společnosti ERA Jana Bureše negativní. „Slovo Syriza je sice pro řadu investorů něco jako červený hadr pro býka, v tuto chvíli by ale výsledek měl vyznít spíše uklidňujícím dojmem,“ uvedl.

Daleko horší by podle něj byl volební pat, který by hrozil konáním dalších voleb, a tím pádem neschopností Athén zavádět jakékoliv reformy a uvolnit si tak pomoc nutnou pro další splátky Mezinárodnímu měnovému fondu.

Podle Bureše navíc nyní vyhrál trochu jiný Tsipras. „Takový, který se chce dohodnout s evropskými věřiteli, na prvním místě slibuje kompromis a cestu k oživení ekonomiky. Víkendové volby byly tedy také trochu referendem o tom, zda Tsiprasova nová strategie nalezne u voličů pochopení. A zdá se, že ano,“ dodal.

V nedělních předčasných volbách zvítězila Syriza se ziskem 35,47 procenta hlasů před konzervativní Novou demokracií. Opoziční stranu volilo 28,09 procenta občanů, ačkoliv předvolební průzkumy naznačovaly těsný souboj obou nejsilnějších stran.

V třísetčlenném parlamentu bude mít Syriza 145 křesel, zatímco Nová demokracie jen 75. SYRIZA už v neděli naznačila, že obnoví koalici s malou pravicovou stranou Nezávislí Řekové.

Tsipras se svou vládou podal demisi 20. srpna poté, co přistoupil na podmínky nového záchranného programu s mezinárodními věřiteli. Předčasné volby vypsal s tím, že potřebuje silný mandát, aby mohl realizovat reformy a úsporná opatření, jejichž zavedení muselo Řecko slíbit výměnou za schválení záchranného programu až 86 miliard eur (2,3 bilionu korun).